Skolföreställning - "where the dust settles"

Arrangör Dansinitiativet
Tid 2023-10-03 10:002023-10-04 13:00
Plats Ålgatan 7E, Luleå
3 oktober kl.10.00
 
3 oktober kl.12.30
 
4 oktober kl.10.00
 

Med virtuositet, medvetenhet och tydlighet. Högt tempo och kraftfulla rörelser. Avbrutna riktningar och flow i det oavslutade. Dit eller dit? Notera och lämna det orört. 

Dansföreställningen bjuder publiken på det råa till det subtila i fysikaliteten hos dansarna, i ljudet, ljuset och i det mellanmänskliga mötet. En lekfull utmaning med tiden. Går den att sträcka ut? En illusion av att tiden saktar in och skapar utrymme för att hinna allt som ska hinnas med. Dansarna jobbar på gränsen, i sinnet och minnet. 

Verket undersöker det som finns kvar, det vi är efter ett intensivt skeende. Ett liv, ett skapande, när vi blickar tillbaka och jämför vad som var med det som är nu. Vilka vi är nu.  

...När dammet lagt sig. 


Fabian Wixe börjar sitt koreografiska arbete i kroppen. Lyssnar in vad kroppen har att säga. Likt en stenhuggare som hugger fram en staty arbetar Wixe fram en koreografi, steg för steg. Rörelse för rörelse. Förstår vad som ska sägas genom att lyssna och titta vad kroppen berättar. Han letar efter en tydlighet i rörelsen, precision. Han arbetar gärna snabbt, med komplexa rörelser och där dansaren måste jobba hårt för att klara av det koreografiska arbetet. Dansa som en extremsport. 

Häpnadsväckande rörelsemoment, hårt arbetade dansare, tillsammans med ljus och musik bjuds publiken in till en kroppslig upplevelse. Med på scenen är David Björkén, musiker och kompositör i `where the dust settles´.  

Om Fabian Wixe, 

Fabian är född i Boden, uppvuxen i Luleå och utbildade sig som cirkusartist, specialiserad på kinesisk påle, i London på The Circus Space (2004-2006), för att sen fortsätta sina studier på Le Lido i Toulouse (2006-2008). Efter examen anslöt han sig till det franska nycirkuskompaniet Collectif AOC, och arbetade med dem 2009-2015 i flertalet produktioner. Han har arbetat och arbetar med det internationella teaterkompaniet OBRA Theatre, i produktionerna ’Gaudete' och ’IBIDEM’, samt som verksam inom deras pedagogiska arbete. 2011 startade Marie Wårell och Fabian Wixe ’Project i19’ och turnerade föreställningen ’Layers’ internationellt (2013-2014). Deras andra föreställning ’Birds (come back to bones)’ hade premiär 2018, nu i Dansinitiativets produktion med nypremiär 2023 samt Riksteaterturné. 2018/2019 koreograferade han stycket ’New Sites’ för Theater Bielefeld, Tyskland. Stycket vann senare pris för bästa föreställning på KING Festivalen i Novgorod 2019. 2019 började Fabian arbeta med franska Compagnie H.M.G i produktionen ’080’ i regi av Jonathan Guichard, turnén pågår fortfarande. 2022 deltog han i produktionen av ’Act of Gravity’ av Recoil Performance Group, koreograferad av Tina Tarpgaard, föreställningen är i dagsläget turnerande. Fabian har också arbetat över Europa och världen som soloartist och lärare. 

Om dansaren Nerea Gurrutxaga, 


Nerea Gurrutxaga is a dance artist from the Basque Country. She started her performance career in the UK as a dancer and choreographer. She is currently working internationally with a number of companies and choreographers; including Tess Letham in Scotland, Lucia Kickham in Ireland, Myrian Perez Cazabó/\n, Mikel Aristegui and Andrés Alarcón in The Basque Country among others. Independently, she develops her own work with support from the Basque Government. She has recently created the collective Mari Zaunka, envisioning a future of new creations and various exciting projects. Nerea collaborates with the collective Utopisistas in Switzerland and Collective Endeavours in Scotland. 

Om dansaren Linn Lindström, 

Linn är uppvuxen i Piteå och utbildad vid Balettakademins yrkesdansutbildning i Stockholm 2017-2020. Mellan sitt andra och tredje år var hon en del av ungdomskompaniet ilYoung. Efter examen har Linn arbetat med koreografer som Sebastian Matthias, Liv Aira och Helena Franzén i olika projekt i Sverige och Tyskland. Något hon lägger stor vikt vid är att se på konstnärskapet och livet som ett ständigt cirkulärt utbyte. I sitt skapande låter hon därav det vardagliga sippra in med lekfullhet som tydlig ledstjärna. Vidare finner hon sig gärna i tvärkonstnärliga samarbeten. I sådana sammanhang ställer hon sig frågan hur de medverkande kan skapa omgivningar åt varandra där utrymme ges för att uppnå stundens fulla potential.  


Koreograf: Fabian Wixe
Danskonstnärer: Nerea Gurrutxaga och Linn Lindström
Kompositör & musiker: David Björkén 
Producent: Nadja Nilsson
Ljusdesign: Calle Mårtensson 
TeknikTove Ekvall

VerksamhetschefMarie Wårell

MålgruppFrån 12 år
Längd45
 min
Med stöd av Luleå kommun, Kulturrådet, Sparbanken Nord och Region Norrbotten