Vem gynnas av Arbetsförmedlingens reformering?

Arrangör Arena Idé och ST
Tid 2020-12-03 11:0012:00
Plats https://www.facebook.com/Arenaide, Online
Vem gynnas av Arbetsförmedlingens reformering?
 

Trots löftet om att skyltarna ska upp igen ser vi fler nedlagda kontor och minskad bemanning på Arbetsförmedlingen. Konsekvenserna blir sämre likvärdighet, minskad lokal närvaro och att resurserna flyttas från de som har svårast att få jobb till de som har goda chanser att snabbt få en ny anställning.  

Samtidigt ökar behoven hos just de grupper som står längst bort från arbetsmarknaden, och de blir dessutom en allt större andel av de arbetslösa. 

I rapporten Vem gynnas av att Arbetsförmedlingen reformeras? som presenteras på detta seminarium, visar Fackförbundet ST att den kommande reformeringen av Arbetsförmedlingen innebär mindre likvärdighet för arbetssökande beroende på var i landet de bor och hur långt från arbetsmarknaden de befinner sig. Sannolikt kommer den lokala närvaron att sjunka ytterligare och det kommer bli än svårare för långtidsarbetslösa att få stöd och hjälp att hitta jobb.  

Det korta svaret på frågan vem som gynnas av reformeringen, är således: de privata aktörerna och resursstarka arbetssökande, på bekostnad av dem som står längre från arbetsmarknaden och som är i störst behov av Arbetsförmedlingens stöd. 

Hur kan vi se till att detta inte sker? 

Medverkande

Britta Lejon, förbundsordförande Fackförbundet ST 

Henrik Ludvigsson, rapportförfattare Fackförbundet ST 

Panel med Roger Mörtvik, statssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet, Susanne Ackum, Tankesmedjan Fores, Åsa Johansson, ordförande ST inom Arbetsförmedlingen och Adnan Habibija, utredare LO.

Moderator: German Bender, Arena Idé 

När du anmäler dig godkänner du nyhetsbrev från Arena Idé.