Peace, laugh and understanding

Arrangör Föreningen för utvecklingsfrågor (FUF)
Tid 2024-04-23 12:3014:00
Plats Medelhavsmuseet, Fredsgatan 2, Stockholm
Bokning: Lunch och seminarium
 
Bokning: Endast seminarium
 

2023 var ett av de mest våldsamma och konfliktdrabbade åren i världen på mycket länge, och krig och konflikter fortsätter dominera rubrikerna. För första gången på decennier har vi ett fullskaligt krig i Europa och spänningar bubblar på flera håll. Samtidigt beskrivs 2024 som ett avgörande år för fred och välstånd både globalt och inom Europa, och mycket står på spel i Europaparlamentsvalet den 9 juni.

Men EU-valet är inte det enda valet som hålls under 2024 – det är ett så kallat supervalår då rekordmånga människor i 76 olika länder i världenr till valurnorna. Supervalåret innebär också en ökad risk för desinformation, fake news och påverkanskampanjer – vilket enligt både EU och World Economic Forum utgör det största globala hotet under kommande år.

Vad får det förändrade säkerhetsläget för konsekvenser för världen, Europa och Sverige? Vilken betydelse får utgången av EU-valet för freden i Europa? Och vad behövs för att skapa hållbar fred i världen?

Detta, och mycket mer, ska vi prata om på lunchseminariet Peace, laugh and understanding den 23 april kl. 12.30-14.00 på Medelhavsmuseet i Stockholm! Det kommer bjudasstand up, lunch för alla FUF-medlemmar (bli medlem här) och fredspipor till de 50 första besökarna! Vi utlovar även skratt, interaktion mellan publiken och panelen och inte minst – en massa nya insikter på temat fred och säkerhet!  

Medverkande:

  • Fredssiaren Peter Wallensteen, freds- och konfliktforskare, Uppsala universitet
  • Stjärnskottet Oscar Molander, Sveriges senaste ungdomsdelegat till FN inom mänskliga rättigheter
  • Superdetektiven Yara Tag-Eldeen, utredare, Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF)
  • Pennskaftet Maria Lapenkova, reporter, SVT:s verifieringsdesk
  • EU-gurun Erik von Pistohlkors, biträdande kontorschef, EU-kommissionen
  • Ståupparen Zinat Pirzadeh, komiker  
Samtalet modereras av Karin Klerby, styrelseledamot i FUF, och Aurora Isufi, ideellt aktiv FUF-medlem.

Övrig information:

Det är begränsat antal platser. Anmäl dig senast den 22 april för att säkra din plats! OBS, lunchen serveras kl. 12.00 och man får inte ta med mat in i seminarielokalen – så kom i tid om du vill äta.  

Vi ses där!