En liten föreläsning om skam

Arrangör Sårbarhetsdepartementet
Tid 2022-12-15 19:0021:30
Plats Stora salen, Bagarmossens Folkets Hus, Stockholm
En liten föreläsning om skam
25 kr

En liten föreläsning om skam

Följ med på en utforskande resa in i skammens värld med skamforskare Kalle Lindqvist. Det blir både en föreläsning och en personlig berättelse.

”Varför ägna så mycket tid åt skam?” kanske du tänker. ”Det är ju bara en av flera känslor. Skam är inte vilken känsla som helst, hävdar Kalle: ”det är som Brené Brown säger - den intensivt smärtsamma känslan eller upplevelsen att tro att du är mindre värd och därför ovärdig att älskas, ovärdig att få tillhöra”. Det är mänskligt att vilja undvika skam med andra ord.

Om skammen inte tas om hand kan det uppstå det som Kalle valt att kalla ”skauma”. Med det nyordet vill han visa på likheter med trauma, men också särskilja det. Inte alla har varit med om trauman. Skauman däremot har alla människor i olika utsträckning, menar Kalle. Med skauma avser han situationer med upplevd skam som inte togs om hand på det sätt personen hade behövt i stunden. Situationer där personen upplevt rädsla för att förlora anknytning och tillhörighet. 

Skaumat upprätthålls av det Kalle också valt att introducera ett nyord för, ”självfläckande”. Med det uttrycket beskriver han hur en person med obearbetad skam upprätthåller skaumat genom att på olika vis fläcka de sidor av sig själv personen skäms för.

Målet är inte att bli av med alla fläckar, målet är att få syn på dem och ta hand om dem på ett för personen bra sätt. Vad händer då? kanske du undrar. Kom och lyssna på ”En liten föreställning om skam” så får du veta.

Välkommen precis som du är!