Ukraina idag och i framtiden - heldagsseminarium

Arrangör Östgruppen
Tid 2019-12-04 08:3015:30
Plats Medelhavsmuseet, Fredsgatan 2 , Stockholm
Ukrainadagarna. Dag 2
 

Varmt välkommen till #Ukrainanadagarna2019!
I andra dagen arrangerar vi Heldagsseminarium på Medelhavsmuseet ( Fredsgatan 2, Stockholm)

08:30-09:00 Registrering och kaffe

09:00-10:30 Ukraina 2019

 Den 30:e mars 2019 valde det ukrainska folket en ny president och 30:e juli ett nytt parlament. Detta har av statsvetare kallats en ”valrevolution”. Det ukrainska folket vill se förändringar och leva i ett rättssäkert samhälle, varpå ett fortsatt reformarbete i landet är nödvändigt. Vilka visioner har de nya makthavarna för skapandet av ett tryggt och rättssäkert samhälle?

Sedan valen har det ukrainska civilsamhället ställt krav på landets president och riksåklagare att attacker mot människorättsaktivister, morden på Majdantorget 2014, samt morden på journalisten Pavel Sjeremet och människorättsförsvararen Katherine Handzjuk ska klaras upp. Har utredningarna gett resultat och vilka utsikter för deras uppklarande finns?

Medverkande:

Andreas Umland – professor inom statsvetenskap och internationella relationer Ukraina/Tyskland, Institute for Euro-Atlantic Cooperation (Kyiv, Ukraina)

Natalija Humenjuk - journalist och författare

Jevhenija Zakrevska – ukrainsk försvarsadvokat och människorättsförsvarare

Moderator: Dr. Karina Shyrokykh , Associerad forskare Utrikespolitiska Institutet och Stockholms universitet (Stockholm, Sverige)

Språk: ukrainska tolkat till svenska

10:30-11:00 Fikapaus

11:00-13:00 Fem år av krig. Människorättssituationen i det annekterade Krim och Donbass + Oleksandr Koltjenko om fångutväxling mellan Ryssland och Ukraina

Det har gått fem år sedan den pågående ryska aggressionen mot östra Ukraina bröt ut, fri- och rättigheter är kraftigt begränsade för dem som bor i ockuperade områden i Donbass. I den annekterade halvön Krim blir människorättsaktivister och den krimtatariska befolkningen fortsatt förföljda och arresterade, samt oberoende organisationer har begränsade möjligheter att verka i området.

Hur ser krigssituationen i Donbass ut just nu, och hur påverkar konflikten det ukrainska samhället i stort?  I vilka livsvillkor/arbetsvillkor jobbar människorättsförsvarare i Krim och Donbass? Vilket är det bästa tillvägagångssättet för att förbättra människorättssituationen i dessa delar av landet?

I september 2019 skedde en fångutväxling mellan Ryssland och Ukraina, och en stor del av de ukrainska politiska fångar som fängslats i Ryssland har återlämnats till Ukraina.Det finns fortfarande ett stort antal ukrainska fångar i Ryssland, och frågan om när och hur nästa fångutveckling kan ske kvarstår.

Medverkande:

Anastasija Stanko – journalist Hromadske.ua som skrev flertal reportage från Donbass

Människorättsförsvarare från Krim

Natalija Humenjuk – journalist och författare

Jevhenija Zakrevska – försvarsadvokat i flertal fall av kidnappade ukrainska aktivister i Donbass och Krim

Oleksandr Koltjenko – politisk- och miljöaktivist och tidigare politisk fånge

 Språk: ukrainska tolkat till svenska

 

13:00-14:00 Lunchpaus

 

14:00-15:30 Hur kan vi i Sverige stödja det ukrainska civilsamhället?

Vilka möjligheter finns det för Sverige och EU att stödja det ukrainska civilsamhället i Ukraina, och hur skulle en långsiktig och strategiskt hållbar plan för att stötta det ukrainska civilsamhället kunna se ut?

Medverkande:

Björn Linderfalk, Utrikesdepartementet

Anastasija Stanko– journalist som skrev flertal reportage från Donbass

Människorättsförsvarare från Krim

Natalija Humenjuk -  journalist och författare

Jevhenija Zakrevska – människorättsadvokat

 Moderator:  Martin Uggla – ordförande, Östgruppen

Språk: ukrainska och svenska