Gotland Modern och valans återkomst

Arrangör Sofiainstitutet
Tid 2023-10-05 18:002023-10-08 14:00
Plats Gotland
Anmälningsavgift Gotland
500 krGotland 5–8 oktober 2023


Välkommen till en spännande och unik möjlighet att fördjupa dig i forntidens gåtfulla värld! Vi bjuder in dig till två spännande kurstillfällen som låter oss avslöja forntidens hemligheter, utforska legender och tillsammans lösa mysterier. Denna resa tar oss tillbaka till en tid av moderskult och ger dig möjlighet att stifta bekantskap med valan, den fascinerande forntida kvinnliga ledaren.

Det är en unik möjlighet att ge vika för din inre forskningsinstinkt och vara en del av något utöver det vanliga!

Kursinnehåll:

  • Fördjupande föredrag om moderskultens betydelse och Valans gåtfulla roll under vendel- och vikingatid. Du får ta del av hennes föremål, smycken, djur, sejd och mycket mer.

  • Spännande resor till heliga källor, forntida kloster och platser där legender, myter och magi vävs in i vår historia men på en mer sanningsenlig grund.

  • Utforska bildstenar och platsnamn som leder oss tillbaka i tiden.

  • Lär dig att söka och gräva i kartor och arkiv, och låt din inre forskningsinstinkt vakna till liv.

  • Dela tidlösa, fina och o-religiösa ritualer, ceremonier och meditationer i en trygg atmosfär 

  • Återupplev vår förlorade kontakt med naturen och skapelsen genom unika upplevelser.

  • Fördjupa kontakten med vår forntids själsliga näring – musiken, konsten, dansen och poesin.

Kursledare Agneta Nyholm

Kursen bygger på Agneta Nyholms senaste forskning som du kan läsa mer om på Sofiainstitutets hemsida.  Agneta är författare till boken "Där mörker möter ljus: en resa i kvinnohistoria" och har under de senaste fem åren ägnat sig åt heltidsforskning om hur ortnamn och tolkningar har förvridit vår historia. Hon är grundare av Sofiainstitutet och har haft ledarskapsutbildning i nästan ett årtionde. Hennes arbete har inspirerat och väglett många. Hon har även delat sina insikter om hur vi kan återgå till en sund och värdig livsstil i en TEDx-talk i Trondheim. Agneta är en sann visionär och förespråkare för planetens utveckling. Läs mer om Agnetas arbete och böcker på www.sofiainstitutet.se.

Kursdatum och Plats:

Gotland: 5–8 oktober på Mölner Gård norra Gotland. 


Vi inleder kl 18.00 på torsdagen och avslutar kl 14.00 på söndagen.


Anmälan och Samåkning:

Anmälan görs genom en insättning på 500 SEK via följande länk: [länk till anmälan]. Vi uppmuntrar samåkning och kommer att hjälpa till med koordineringen för deltagare som anmäler sig i förväg. Vänta inte, då platserna är begränsade.

Förberedelser och Kontakt:
Två veckor innan kursstart kommer du att få ett brev med detaljer om kursen, vad du bör ta med dig, vägbeskrivningar till kursgården och en deltagarlista för eventuell samåkning.

Investering:
Kursavgiften är 3700 kr inklusive moms. Mat och boende på kursgården samt bensinpengar tillkommer med 1750:- . Vi serverar vegetarisk mat, och om du har kostrestriktioner, meddela oss minst en vecka innan. För eget boende finns möjligheter i närheten att hyra. Bokningsavgiften på 500 kr återbetalas inte om inte kursen ställs in. Resterande kursavgift betalas en vecka innan kursstart. 

Boende:

Mölner Gård på Gotland har enbart 10–12 platser tillgängliga, medan Åkerby Kultur och Kursgård i Uppland blir vår bas för den andra kursen. Se till att anmäla dig i god tid för att säkra din exklusiva plats!


Kontakt:
Har du frågor? Kontakta Agneta Nyholm på Sofiainstitutet: info@sofiainstitutet.se

Varmt välkommen att följa med oss på en resa av upptäckt och mysterielösning, där forntidens legender och gåtor väntar på att avslöjas.

Praktisk information

Boende i tvåbäddsrum i Fleringe på norra Gotland. Antingen bor du på Mölner gård eller på Skymnings gård. Kostnad för kost och logi; 1750 kr per person. I detta ingår helpension (3 frukostar, 3 luncher, 2 fika och 3 middagar), säng i tvåbäddsrum samt transporter till flera Vala-platser på norra och mellersta Gotland. Hämtning och lämning vid ankomst och avresa efter överenskommelse. 

Ta gärna med egna sängkläder. Sänglinne kan annars hyras på plats för 80 kronor. Entréavgift till muséer ingår inte. 

Alternativt boende; 
STF vandrarhem Lärbro (ca 15 min bilresa från Mölner gård); STF vandrarhem Lärbro Gotland (grannen.se). Valleviken hotell (ca 20 min bilresa från Mölner gård); Valleviken - Hotell. Privata hyresvärdar i området via hemsidor t ex Stugknuten; Stugor uthyres i hela Sverige | 

Förslag på resor till Gotland

Destination Gotland färja
Från Nynäshamn till Visby
Torsdagen den 5/10. Avgång kl 11.25, ankomst Visby kl 15.00 (buss från Visby busstation linje 20 går kl 15.50. Kliv av vid Rute kyrka ca 16.40 - där du hämtas med bil) 
Torsdagen den 5/10. Avgång kl 20.24, ankomst Visby kl 00.00 (möjlighet till hämtning vid färjeterminalen kl 00.25) 
Från Oskarshamn till Visby
Torsdag den 5/10. Avgång kl 21.05, ankomst Visby kl 00.10 (avfärd med bil till Mölner gård från färjan kl 00.25)

Hemresa Destination Gotland färja. Från Visby söndagen den 8/10. Mot Nynäshamn kl 16.00, ankomst 19.15. Mot Oskarshamn kl 16.20, ankomst 19.15. Samåkning från Mölner gård till färjan senast kl 14.00. Det finns också flyg till och från Visby.