Doc Lounge - The White Cube Torsdag 20.00

Arrangör ABF Helsingborg
Tid 2021-10-21 20:0022:00
Plats Röda Kvarn, Helsingborg
Doc Lounge - The White Cube
 

White Cube

En strid mot kapitalism och kolonialism med modern konst som vapen när en grupp bönder i Kongo återtar makten.

I ett samarbete med en grupp lokala bönder, initierar den nederländske konstnären Renzo Martens ett projekt för att bryta (ny-)kolonialismen i Kongo. Han öppnar ett galleri i ett försök att stoppa flödet av pengar som lämnar landet. 

Hans provokativa strategi är att spela med i kapitalismens (och konstvärldens) eget spel, fast helt tvärt om, med de lokala bönderna som slutgiltiga vinnare. Men det handlar inte bara om pengar. Självständighet, värdighet och att ta makten över den egna självbilden står också på spel. När konstnären Matthieu Kasiama reser med Martens till New York för att ställa ut hela gruppens konst, å dess vägnar, finns det inget tvivel: konst kan faktiskt leda till förändring. 

’White Cube’ är i sig ett verk i gränslandet mellan dokumentärfilm och modern konst, som bryter sig hela vägen in i kärnan av de kulturella institutioner som aldrig helt har klippt sina band med kolonialismen.

Denna visning är ett samarbete mellan Doc Lounge och Antirasistiska Filmdagarna som arrangeras av ABF Helsingborg och Antidiskrimineringsbyrån Norra Skåne med stöd av Kulturförvaltningen Helsingborg Stad