Bansai! - en äventyrare

Arrangör Scenkollektivet re:act
Plats Göteborgs Litteraturhus, Göteborg
Lördag 2 oktober
 
Söndag 3 oktober
 

Bansai! - en äventyrare är en musikalisk monologföreställning som tar avstamp i Ester Blenda Nordströms egna reportagetexter och som färdas fram och tillbaka, i både tid och rum.

SPELAS:
->  Lördag 2 oktober kl 18.00 på Göteborgs Litteraturhus (120 kr) - PREMIÄR!

->  Söndag 3 oktober kl 16.00 på Göteborgs Litteraturhus (150 kr, inkl samtal om journalistik efter föreställningen - mer info längre ner)

Biljetter bokas här men betalas på plats innan föreställningen.


Hon levde som piga, nomad, emigrant och journalist. Utbildade sig till bonde, körde motorcykel och red i full galopp. Tävlade i bobsleigh, åkte långfärdsskridskor och wallraffade innan begreppet ens fanns. Hon hette Ester Blenda Nordström men var kanske mer känd under sin pseudonym - Bansai. Det här är hennes historia.


Skådespelaren Eva Edwall och musikerna Amanda Andréas och Erik Björksten är trion som tillsammans drar med sig publiken till 1900-talets början, till äventyr i bitande kyla och stekande hetta. Ackompanjerad av luta, dragspel, piano och sång målar Bansai återigen personporträtt av sin samtid. Mellan raderna anas historien om henne själv.

Manus och regi: Hanna Sundelius
Kompositör: Amanda Andréas
Producent: Marie Jansons

Musiken i föreställningen är till största del nyproducerad, bortsett från några tidstypiska visor. Texten är en bearbetning av Ester Blenda Nordströms egna ord i reportage och intervjuer.

På söndagen följs föreställningen av eftersamtal med Sandra Pandevski. Hon är journalist på gatutidningen Faktum i Göteborg och har tidigare jobbat på HD-Sydsvenskan i Malmö och Dagens Nyheter i Stockholm.
Att skriva om kvinnorelaterade ämnen ligger henne nära, hon har bland annat granskat eskortverksamheten i Barcelona och modellbranschen i Sverige.
I hennes reportage i Faktum står människan i fokus, att ge röst åt dem som sällan hörs.
När händerna inte skriver på ett tangentbord eller omsluter en bok vilar de på yogamattan, borstar en häst eller dansar i luften med vänner.


OBS! Vi följer självklart ev gällande restriktioner för evenemang med anledning av coronapandemin. Vi reserverar oss för ev ändringar eller inställt evenemang beroende på hur situationen utvecklar sig. Du kommer självklart enbart om du är helt frisk och symptomfri.