Sommarkväll på Järvafältet, hållbarhet och liekunskap

Arrangör Sollentuna Trädgårdsgille
Plats Väsby Gård, Järvafältet, Stockholm
Sommarkväll på Järvafältet 5 aug
 

Sommarkväll på Järvafältet - slåtter med lie 5 augusti kl 18-21

Sollentuna kommun arbetar aktivt med att bl a utveckla arbetsmetoder för att skapa ett hållbarare Sollentuna.
Under en spännande helkväll kommer vi få ta del av både teori och praktik om slåtter med lie på Väsby Gård. Du får möjlighet att pröva på att slå med lie och hässja hö. Det kanske låter komplicerat och jobbigt men med rätt teknik är det en fröjd att slå med lie! Med enkla knep och lite tålamod går det lätt att förvandla en vanlig gräsmatta till en blomstrande äng för våra bin och fjärilar!
Sensommaren är en tid då blomningen är slut. Då slås ängarna med lie, ett skonsamt redskap som gör snitt lätta och hjälper vegetationen att läka. För att ge blommorna maximal möjlighet att sprida sina frön torkas eller hässjas det som skall bli hö. Höet eftermognar på plats och släpper frön.

 
Under slåtterkvällen kommer vi att få kunskaper om ängen i sin historiska betydelse, flora och fauna samt redskap och metoder.
Vi kommer också att få höra om LONA- projektet, som Sollentuna deltar i som syftar till att kompensera för förlorade ängar och blomsterrikedom.

 
Lite historia: Kulturlandskapet runt Väsby gård är gammalt, här finns gravar från tidig bronsålder. Namnet på granngården Bög finns i källor från 1100-talet. Markanvändningen och slåtterängarna finns dokumenterat på kartor redan från 1700-talet.

För att bevara miljön och floran togs slåtterna åter upp i mitten på 90-talet av naturskyddsföreningen, naturskolan och det som till slut skulle bli grunden till Sollentuna kommuns Naturvårdsavdelning.

Anmälan sker på länken Simple Signup, senast 28/7. Max antal, 20 personer. 

Vägbeskrivning: Åk till besöksparkeringen vid Bögs gård/ Helenas café och promenera 800 meter på plan grusväg mot Naturskolan, Väsby Gård.
Att ta sig hit kommunalt: Ta pendeltåget till Häggviks station. Följ Andelsvägen och ta gångtunneln under Norrvikenleden. Upp för trapporna till höger och följ sedan grusvägen under E4 och igenom skogen till Bögs gård.

Vid frågor kontakta Agnes Zetterqvist på aktivitet@sollentunatradgard.se