Heldagsutbildning: Kinas nya roll i världen

Arrangör Arena Opinion
Tid 2020-05-13 08:3016:30
Plats Arenagruppens lokaler, Barnhusgatan 4, Stockholm
Heldagsutbildning: Kinas nya roll i världen
 

Riktar sig till: dig som är intresserad av utvecklingen i Kina, arbetar politiskt, fackligt, i en organisation eller företag som ställs inför frågor som handlar om Kinas roll i världen i dag.

Kursledare: Ulf Mårtensson, konsult, Håkan A Bengtsson, Arenagruppen, Maria-Elsa Salvo, Arena Opinion och Sixten Svanberg, Arena idé.

Kinas ökade roll och betydelse i världen har flera dimensioner. Den kommer till uttryck i att Kina blivit en ekonomisk stormakt och agerar på ett nytt sätt på den globala arenan och gentemot enskilda länder. Under senare år har Kina utvecklats i allt mer totalitär riktning.

Arenagruppen ordnar en kurs för dig som behöver veta mer om vad som händer i Kina och hur det påverkar oss. Den ger viktiga kunskaper och ökade förståelse för vad detta innebär för dig som jobbar fackligt, politiskt eller i ett företag som på ett eller annat sätt påverkas av Kinas agerande hemmavid och i världen.

Datum: Onsdagen den 13 maj 8.30 – 16.30

Kostnad: 3.750 exklusive moms. Litteratur, material, lunch och fika ingår. 

Till kursen har vi anlitat de mest kunniga och insatta föreläsarna i Sverige som ger en unik inblick i olika aspekter på utvecklingen i Kina och vad det innebär för oss.

Upplägg 

Kina under Xi Jinping – vart är Kina på väg? 

Börje Ljunggren, författare och tidigare bland annat ambassadör i Peking.

 

Den repressiva vändningen

Hur har vardagslivet förändrats i det kinesiska samhället? Hanna Sahlberg, tidigare Sveriges Radios korrespondent i Kina.

 

Världens fabriksfolk

Hur kommunistiska Kina blev en ekonomisk stormakt? Hur agerar Kina i olika delar av världen? Staffan Sonning, tidigare chef för Ekoredaktionen och ekonomikorrespondent.

 

Den kinesiska arbetsmarknaden 

Vi är starkt beroende av Kina ekonomiskt. Men hur ser det ut med löntagarnas rättigheter i ett land där fria fackföreningar är förbjudna? Mats Wingborg, journalist och författare.

 

Mänskliga rättigheter 

Hur fungerar rättssystemet i Kina och hur agerar regimen mot kritiker i Kina och i andra länder? Malin Oud, Chef för Raoul Wallenberg Institutet i Stockholm.

 

Kinas roll i världen 

Varför agerar Kina så aggressivt? Vad är bakgrunden till den upptrappade konflikten med Sverige. Varför agerar Kinas ambassadör så aggressivt här i Sverige? Hur beter sig Kina mot sina grannar? Och vad pågår i sydkinesiska sjön? Björn Jerdén, programchef för Asienprogrammet på Utrikespolitiska Institutet.

 

Intresseanmälan görs här. Anmälan är inte bindande före bekräftelse cirka två veckor innan kursen. Vid frågor, kontakta Maria-Elsa.salvo@arenagruppen.se

När du anmäler dig godkänner du nyhetsbrev från Arenagruppen.