Frukostföreläsning 12 mars

Arrangör NetPort Science Park
Tid 2020-03-12 07:3009:00
Plats Amazonas på NetPort Science Park, Karlshamn
Jag kommer och vill gärna ha frukost
 
Jag kommer men utan frukost
 

Att förändra spelplanen på global nivå

Framtiden är cirkulär säger man och allt fler företag – oavsett bransch – jobbar med att ställa om sig. En cirkulär ekonomi är mycket mer resurseffektivt än det linjära vi är vana vid, där förbrukade produkter slängs på hög. Nu återanvänds och återvinns det allt mer, produkter blir tjänster och kunder blir brukare. Södra är först ut i världen med en banbrytande teknik som kan göra modeindustrin cirkulär.

Södras massabruk i Mörrum har två parallella produktionslinjer. Den för pappersmassa är kanske den man oftast tänker på. För några år sedan produceras så kallad dissolvingmassa på den andra produktionslinjen, som används bland annat av textilindustrin. Nu har Södra lyckats ta fram en teknik som kan återvinna textil av bomull- och polyesterblandningar i industriell skala – vilket kan göra modeindustrin cirkulär. Södras innovation kan förändra spelplanen på global nivå. Södra är först ut i världen och kommer även att kunna ta emot textil av viskos och lyocell.

Södras projektledare för OnceMoreTM, Annica Larsson Ahlstedt, tidigare Utvecklingschef på Södra Cell Mörrum, berättar mer om hur de tar stora kliv i en traditionell bransch, bakgrunden till Södras tvärfunktionella och unika projekt och hur den cirkulära modeindustrin skulle kunna se ut.

Frukost serveras från 7.30 och föreläsningen börjar kl 8.00