Från Genus till Venus - En föreläsning om könsidentitet och om att vara transperson

Arrangör RFSL Skellefteå
Tid 2020-02-14 09:0010:00
Plats Scandic, Skellefteå
Standardbiljett
 

Vi måste göra vad vi kan för att bryta tabun och fördomar kring transidentiteter. Självmordsstatistiken bland transpersoner är mycket hög och så många som 40 procent av tonåringarna har någon gång försökt ta sitt liv. Det här beror så klart på omgivningens bristande kunskap och den miljö som blir konsekvensen av okunskap och oförståelse. Inte på transidentiteten i sig!

Lea Larsson är föreläsare och Certifierad Normingenjör och också en av rocksveriges bästa trummisar. Hon är en av de första i Sverige som genomgick könsbekräftande behandling, vilket gör att hon idag levt halva sitt liv i respektive juridiskt kön. Ingen lämnas oberörd av Leas personliga och gripande historia från att ha tvingats vara pojke till att leva som kvinna. Familj och vänner har vänt henne ryggen och våldsutsattheten är en del av vardagen än idag, 2019. Så mycket onödigt lidande på grund av just okunskap.

Med sitt personliga sätt och underbara humor når hon fram till både den vuxna publiken och till ungdomarna, där hon snabbt blir en bra förebild. Hon vet hur snacket går i killarnas omklädningsrum och hur machoideal, som få vill bära, byggs och förstärks. Hon har varit där. Blev den coolaste av de coola för att ingen skulle avslöja henne som tjej.

Utifrån egna erfarenheter väcker Lea frågor att fundera över, viktiga frågor för att bryta normer och fördomar i allmänhet och i transfrågor i synnerhet. Vi får en ökad förståelse för vad bokstaven “T” står för i HBTQI. Vi får också verktyg för att kunna bemöta transpersoner på ett bra sätt och på så sätt bidra till att minska psykisk ohälsa och självmord. Det är bråttom - för mobbning, trakasserier, misshandel och självmord sker just nu.

OBS!! Anmälan krävs, det räcker inte att tacka ja till detta evenemang! Länk till anmälan kommer inom kort.