Seglingskurs, steg 3

Arrangör Vind o Vatten
Plats Dalarö, Stockholms Skärgård, Stockholm

Eventet stängt för nya bokningar

Seglingskurs, avancerad

Seglingskurs i Stockholms skärgård – avancerad, för dig som har gått seglingskurs steg  2 eller har motsvarande erfarenhet, och har seglat ett tag. Under tre dagar tränar vi på trimning av båt och rigg, spinnakersegling och mörkersegling. Du bor ombord och ni är högst fyra deltagare per båt. Du behöver ha Kustskepparintyg för att kunna examineras för seglarintyg steg 3.

Vem kan gå kursen?

Denna seglingskurs är lämplig för dig som har seglat en del och kan hantera en båt självständigt under skiftande förhållanden, men som vill lära dig mer om att optimera seglingen på olika sätt.  För att få avlägga provet för Seglarintyg steg 2 ska du ha Seglarintyg steg 2 samt Kustskepparintyg, eller kunskaper motsvarande dessa intyg.

Kursinnehåll

Under hela seglingskursen bor vi ombord och lägger varje dag till för lunch. Under nätterna ankrar vi i trygga naturhamnar. Du lär dig mer om hur man planerar en seglingsrutt i ytterskärgården och vad som krävs för att segla dit. Vi repeterar kunskap om väder och säkerhet ombord och går igenom hur man trimmar seglen säkert för olika vindstyrkor och vindriktningar, inklusive spinnakersegling. Vi går igenom hur riggen kan trimmas för bästa säkerhet och fart. Kursen innehåller också en kvälls/mörkersegling, där vi seglar i fyrbelyst farled.

OBS UNDER TID DÅ MYNDIGHETERNA PÅ GRUND AV DET RÅDANDE LÄGET MED CORONA-VIRUSET STÄLLER KRAV PÅ FÖRETAG ATT MINSKA SMITTSPRIDNING KOMMER VÅRA KURSER ATT FÖRLÄGGAS TILL DAGTID/KVÄLLSTID OCH DU KOMMER ALLTSÅ BEHÖVA HA EGET BOENDE I LAND/I STOCKHOLMSOMRÅDET. VI SEGLAR VARJE DAG TUR OCH RETUR DALARÖ. KURSPRISET SÄNKS MED 500 KR FÖR ATT KOMPENSERA FÖR OLÄGENHETEN. HAR DU LÄNGRE RESVÄG HEM HAR VI VISSA BEGRÄNSADE MÖJLIGHETER ATT ERBJUDA BOENDE I LAND.

Under denna seglingskurs får alla gott om tid att öva på alla moment, och dessutom uppleva den vackra södra skärgården. Det är nära till många vackra platser som Huvudskär, Fjärdlång, Biskopsö och Utö.

Kursmål

Målet med denna seglingskurs är att du ska klara av att självständigt hantera en normalstor segelbåt under olika väder- och vindförhållanden i alla delar av skärgården. Du ska kunna hantera din båt under segel i mörker, och du ska veta hur man sätter, seglar och tar ner en spinnaker. Du ska förstå riggens uppbyggnad och trimmöjligheter. Efter kursen kan du skriva ett prov för seglarintyg steg 3 och få intyget instämplat i NFB.s blå intygsbok. I den boken kan du sedan samla andra intyg på utbildningar inom båtvärlden som VHF-radiocertifikat, Radarintyg, Kanalintyg, Utsjöskeppare osv. När du har tagit Steg 3 kanske du vill fortsätta att utveckla din segling som kappseglare. Alternativt vill du fokusera på att segla längre bort. Vi kan tipsa dig om vägar att komma vidare.

Om båtarna

Du seglar och bor på en välutrustad och mycket bekväm båt, 34-35 fot.

Den har gott om plats i sittbrunnen och under däck. Du sover antingen i en hytt som du delar med en annan deltagare eller i en av salongens kojer.

Våra instruktörer  innehar sjöbefälsexamen klass 8.  Vi har lång erfarenhet av såväl skärgårdssegling som kappsegling och havssegling. Vi seglar våra egna båtar, så vi känner dem väl!

Det finns fullt utrustat pentry med ugn ombord, liksom grill som vi använder när vi äter i land om vädret tillåter. Ombord finns också täcken, kuddar, sjöställ och flytvästar till alla deltagare. Sådant brukar man få stå för själv på andra seglingskurser, men vi är lite utöver det vanliga…

Information

Kursen startar kl 09.00 på Dalarö, Askfatshamnen, och avslutas den sista dagen på samma plats  kl 17.00. Avgiftsbelagd parkering finns.

Villkor

Pris per person:

Tre dagar: 6295 kr

Bokningsavgift 1000 kr betalas i samband med bokning (efter 1 januari kan både bokning och betalning ske via Simple Signup, innan dess kan ni endast boka och bokningsavgiften faktureras separat efter nyår), faktura sänds därefter ut för slutbetalning som ska vara oss tillhanda senast 30 dagar innan kursens start.

I priset ingår:

  • Lån av uppblåsbar flytväst samt vind- och vattentätt sjöställ med jacka och byxor samt seglarhandskar
  • Täcke och kudde samt fullängdskoj med bäddmadrass
  • Eventuella hamnavgifter
  • Bränsle
  • Instruktör
  • Kurslitteratur

Vi garanterar att du får tillräcklig tid att öva – vi tar maximalt fyra kursdeltagare.

Tillkommer:

  • Matkostnad, ca 450 kr per person, betalas på plats
  • Kostnad för examination – glöm inte ta med din blå bok (frivilligt att skriva provet så klart!)
  • Eventuellt avbeställningsskydd, 6 % av kurspriset
Arrangör är Vind o Vatten KREO AB   reg nr 559229-5819 www.vindovatten.se
info@vindovatten.se