Sameblod - kl 9, Antirasistiska Filmdagar i Helsingborg

Arrangör Antirasistiska Filmdagar i Helsingborg
Tid 2020-02-05 09:0011:20
Plats Röda Kvarn, Karlsgatan 7, Helsingborg
Sameblod - kl 9, Antirasistiska Filmdagar i Helsingborg
 

Sameblod

Regi: Amanda Kernell l 2017 l 1h 50 min l Språk: Svenska, Samiska l Åldersgräns från 11 år 

Inför samernas nationaldag den 6 februari visar vi filmen Sameblod. Filmen handlar om Elle Marja går på samisk internatskola med sin lillasyster och ska snart ta över som renskötare i familjen. Samtidigt drömmer hon om ett annat liv, långt borta från bybornas hårda ord och förakt och skolans kadaverdiciplin och kolttvång. Allt faller samman efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan och Elle Marja bestämmer sig för att lämna allt och bli svensk. Hon stjäl sin svenska lärarinnas kläder och identitet och rymmer till Uppsala - men att byta liv visar sig vara mycket svårare än hon trodde.

Sameblod är också berättelsen om Sveriges skamliga koloniala historia, om hemhörighet och utanförskap, hjälteskap och uppror, skam och skuld. En film som berör och upprör och manar till viktiga samtal om individuell och nationell historieskrivning.

Antirasistiska Filmdagar arbetar med en kombination av film och samtal. Direkt efter filmvisningen följer ett samtal med Helena Dådring från Samer i Syd under cirka 30 min.


Du kan boka max 50 platser åt gången, vill du boka fler än så får du göra ytterligare en bokning.

Tillgänglighet: Hörslinga finns i salongen. Det finns plats för rullstol och permobil som går bra att reservera, boka i så fall en plats här på sidan först och hör sedan av dig till tove.from@adbnorraskane.se

Följ Antirasistiska Filmdagar i Helsingborg på Facebook. Antirasistiska Filmdagar i Helsingborg arrangeras av Antidiskrimineringsbyrån Norra Skåne i samarbete med ABF Helsingborg och med stöd från Kulturnämnden Helsingborg. 

För frågor kontakta tove.from@adbnorraskane.se.