Finns förutsättningar för fredsbygget i Colombia?

Arrangör Colombiagruppen
Plats Sensus möte, Klara Södra kyrkogata 1 9 Tr., Stockholm
Panelsamtal om Colombia
 

Diakonia, Svenska Kyrkan och Colombiagruppen bjuder in till ett kvällssamtal om  

Finns förutsättningar för fredsbygget i Colombia?

På hösten 2016 undertecknades det colombianska fredsavtalet mellan regeringen och FARC-gerillan. Efter över 50 år av inbördeskrig. Men mellan 2016 och 2018 har 286 människorättsaktivister och sociala ledare mördats. Många fler har stigmatiserats, hotats och attackerats. Ändå fortsätter de att arbeta för fred och rättvisa varje dag.

Majoriteten av morden och attackerna sker på landsbygden och drabbar land- och territorieförsvarare, människorättsförsvarare som arbetar för konfliktoffrens upprättelse, motståndare till mega-projekt och miljöaktivister. Colombia är det näst farligaste landet i världen för miljöaktivister. Inom dessa kategorier ökar utsattheten inom faktorer relaterade till kön och etnicitet och då särskilt för urfolk, afro-colombianer och kvinnor.

Sedan 2012 står Diakonia och Svenska kyrkan bakom ett pris som uppmärksammar människorättsaktivisterna i fyra kategorier för att stärka MR-försvararnas position och anseende. Den 23:e maj bjuder vi in till ett seminarium där MR-pristagarna från 2018 delar med sig av sina erfarenheter och analyser om hur människorättsförsvarares situation påverkar genomförandet av avtalet, företags samband med allvarliga människorättsbrott samt utvecklingen i landet kring frågor som säkerhet, demokrati och rättvisa. Panelen kommer även att samtala om rollen som stödet från det internationella samfundet har för övergången från konflikt till en hållbar och inkluderande fred i landet. Detta är några av de frågor som kommer att tas upp under eventet.

Paneldeltagare:

Germán Graciano Posso, social ledare från fredsbyn San José de Apartadó. Vinnare i kategorin ”Årets MR-försvarare”.

Dolly Estela Valencia Estupiñán, representant från Alto Mira och Fronteras samhällsråd från området Tumaco, Nariño.  Vinnare i kategorin ”Årets kollektiva insats”.

Genaro de Jesús Graciano, representant från paraplyorganisationen Movimiento Ríos Vivos, Antioquia, där 1,000 familjer har drabbats av vattenkraftverket Hidroituango. Vinnare i kategorin ”Årets organisation”.

Maria Ligia Chaverra, social ledare som har kämpat för befolkningens rättigheter i Chocó, ett av de mest konfliktdrabbade områdena i landet. Vinnare i kategori ”Ett helt livs kamp”.

Georg Andrén. Generalsekreterare för Diakonia, modererar eventet.

 

Kom och lyssna på colombianska människorättsaktivister i Stockholm

Anmäl ditt deltagande senast den 21 maj 

Datum och Tid: 23 maj, kl. 18:00-20:00

Adress: SENSUS möte, Klara södra kyrkogata 1, våning 9

Språk: Simultantolkning spanska-svenska