OMIN Summit

Arrangör Adopticum
Tid 2018-12-12 09:3016:00
Plats Arenan, Campus, Skellefteå
OMIN Summit
 

Optisk mätteknik är framtiden – och framtiden är redan här!

För 3 år sedan startade projektet OMIN med målet att fler bolag i Norrbotten och Västerbotten vid projektets slut skulle ha börjat utveckla produkter och tjänster baserade på optisk mätteknik.

Nu närmar sig projektet sitt slut och resultaten har inte låtit vänta på sig. Nio bolag har genom förstudieprojekt fått hjälp att undersöka om deras idé går att förverkliga.  Fem av dessa idéer har sedan gått vidare och för att ta de första stegen mot en prototyp.

Denna dag låter vi gå i den optiska mätteknikens tecken! En del av de superspännande delprojekt som bedrivits kommer att prata kort om dessa men dagen har också inslag av innovation, inspiration och eftertanke.

 


Emil Hällstig

Veoneer

Veoneer är väldens största bolag inom aktiv säkerhet för förarassistans och självkörande fordon. Hösten 2017 förvärvade Veoneer stora delar av företaget Fotonic och skapade därmed en utvecklingsavdelning i Skellefteå. Syftet var att bygga spetskompetens inom LiDAR-produkter, en teknologi där laserljus används för att mäta avstånd.

Emil ger sin syn på utvecklingen av autonoma fordon, det arbete som bedrivs inom Veoneer för att göra dessa säkrare samt hur han ser på optisk mätteknik i framtiden.


Kristiina Starck Enman

IUC Norr

Idag arbetar Kristiina som affärsutvecklare hos IUC Norr, en organisation som ägs av de regionala industriföretagen. 


Kristiina har en bakgrund som egenföretagare och innovatör. Hon berättar om hur hon utifrån sitt motto "Hur svårt kan det vara" en dag skissande ner en idé på en pappersbit. Den skissen blev grunden till den innovation som tillsammans med en vass pitch tog henne hela vägen till Draknästet.


 

Emelie Berglund & Jens Lundqvist

Lundqvist Trävaru

Lundqvist är ett byggföretag som har vågat satsa på digitalisering i en bransch som annars inte tagit något avgörande kliv inom det området. När de 2013 lanserande sin 3D-konfiguarator var de först ut i sin bransch med en sådan lösning. Deras arbete har uppmärksammats bland annat genom att de sedan 2014 fem år i rad har utsetts till Gasellföretag av DI.

Emelie och Jens berättar om hur de vill kunna erbjuda sina kunder en ökad upplevelse genom optisk mätteknik. 


Sara Lindahl

Explizit Solutions

"Man lär sig ingenting av att alltid veta vad man gör"

Explizit är en liten lokalt ägd koncern som arbetar för att vi ska få en bättre värld. Hur kan man påstå det? Hur kan ett IT-konsultbolag få nytta av optisk mätteknik? Och hur ska man locka fler människor till ingenjörsyrket?

Sara Lindahl är affärsområdes- och konsultchef för Explizit Solutions och kommer att ge sin bild av hur man ska lyfta värderingar för att förklara tekniska lösningar och  jobba för att skapa en kreativ miljö.


Emil Hägglund och Niklas Berglund

Nicke & Nico

"There’s nothing you can make, that can’t be made"
Kreativitet, innovation och samarbete enligt Beatles, Steve Jobs och konceptbyrån Nicke&Nico. 
Efter sex år av arbete med att utveckla Västerbottens innovationnsprocess har de viktiga insikterna visat sig redan vara gömda i en känd Beatles-låt. Att skriva hitlåtar är tydligen nära besläktat med framgångsrikt idéarbete. 

 

Lotta Kågström

Metso Sweden

Metso är ett världsledande industriföretag som med sina kunskaper och innovativa lösningar hjälper kunder att effektivisera verksamheten, minska riskerna och öka lönsamheten. I Ersmark tillverkas världsledande slitgummi-produkter och gummiblandningar till kunder inom gruv- och processindustrin. 

Lotta berättar om hur Metso under våren sponsrade ett Creative Game Challenge där det vinnande bidraget var en lösning som gav möjligheten att kliva in i en gruvkvarn i VR. Hon förklarar hur de tre upphovsmännen sedan utvecklade lösningen tillsammans med Metso och vad det inneburit. 

 

Robert Hedman

Indexator

”Fisken i genushavet”

Indexator är en värdestyrt företag som aktivt arbetar med värdegrundsfrågor och månar om att skapa en miljö där alla trivs och har möjlighet att utvecklas. Indexator vann 2012 Industrins jämställdhetspris för sitt arbete för ökad jämställhet inom industrin.

Robert berättar om sin personliga och jobbrelaterade resa genom tiden, med avstamp från den dag han anställdes på Indexator. Han berättar hur det såg ut då, hur han och hans kollegor betedde sig och hur det påverkade honom. Resan tar honom från lyckligt ovetande till olyckligt vetande genom utbildning och mötet av verkligheten med nya perspektiv. han kommer också att prata om resan för Indexator, hur såg det ut tidigare, vad har hänt och hur ser det ut idag.