Vill du lära dig att tänka som en lektör för att kunna vässa ditt eget manus inför utgivning eller genomföra ett lektörsutbyte? Författarkurs 3 på distans ger dig verktyg till att bearbeta ditt manus, lektörsläsning på ditt synopsis + ett urval sidor och massor av inspiration. Det här är en författarkurs som har fått högsta betyg från tidigare deltagare och jag hoppas att du ska bli lika nöjd. Du får både live-lektioner (via ZOOM) och tillgång till en lektionssajt. Klassrummet och din lärare kommer alltså hem till dig oavsett var du råkar befinna dig.
Kursen berikas med helt nya föreläsningar varje termin. Du får ta del av samma program som populära Manusgruppen (som går parallellt i Stockholm). Det betyder att du kan gå Författarkurs 3 fler än en termin och hela tiden få nya verktyg. Alla verktyg från den tidigare kursen får du också med dig. Se programmet för detaljer.
Kursbeskrivning
Författarkurs 3 på distans ger dig verktyg för att på egen hand utveckla och redigera ditt manus, samt lektioner om hur du genomför ett lektörsutbyte. Ambitionen med kursen är att du ska få med dig lektörsverktyg för författare. I redigeringsprocessen går vi in i en ny fas och därför betonar vi återigen vikten av inspiration. För att få fullt utbyte av Författarkurs 3, ska du ha gått Författarkurs 1 och 2 eller ha motsvarande kunskaper. Du får träna på lektörsutbyten med andra deltagare och möjlighet att knyta kontakter.
Konsten att utbyta kritik, självredigering och feedback ingår i samtliga kurser. Alla får lektörsfeedback på upp till 3 texter eller totalt upp till 5.000 ord (vilket motsvarar drygt 20 boksidor). Deltagare med eget novell- eller romanprojekt får dessutom feedback på ett synopsis på upp till 2 sidor. Du kan boka ett extra lektörspaket med 5.000 ord till om du skriver ymnigt och önskar dig mer feedback.
Målgrupp: Författare som vill skriva fiktion (novell, roman eller självbiografi). Du skriver på avancerad nivå och/ eller har gått Författarkurs 1 & 2. Samtliga deltagare ska ha med sig ett skönlitterärt skrivprojekt (novell eller roman).
Pris: 3.200 kr inklusive utförlig kursdokumentation.
Tidsestimering: 3 – 5 timmar per vecka beroende på individuell takt och ambition. Kursen ges på halvfart under en hel termin, med minst två extra veckors tillgång till lektionssajten.
Kursplan – en överblick
11 september - LEKTION 1
Lektionssajten: Uppvärmning. Genomgång av att utbyta kritik. Att samarbeta kring manus. Alla postar sina synopsis i skrivarlyorna.
Seminarium via ZOOM: INSPIRATION, MÅL OCH MENING. Att skriva en roman är lite av ett mentalt maraton. Under höstens första träff djupdyker vi i vetenskapligt beprövade sätt att hålla motivationen uppe. Vilka litterära verk har tagit kortast tid, eller längst? Kan vi inspireras av deras processer? Hur lång tid får det ta för oss själva innan romanen blir klar? Finns det trick för att skrivandet ska kännas lättare och roligare?
25 september - LEKTION 2
Lektionssajten: Ouroboros – en kompass för att granska manus.
Seminarium via ZOOM: SIKTA MOT SLUTET. Ett tänkt slut är ett klassiskt trick för att skapa en röd tråd när du skriver, men genom att vrida och vända på början och slut kan berättelsen få en helt ny själ. Vi utmanar oss själva och varandra till att hitta minst tre möjliga slut på våra romanprojekt. Dessutom lär vi oss att leta efter ingångar och bygga egna, både till början av en berättelse och till början av kapitel.
3 oktober - LEKTION 3
Lektionssajten: Scenteknik, driv mm.
Seminarium via ZOOM: DIRIGERA DRIVET. Vad är egentligen driv och hur hittar du den optimala takten för ditt manus? Vi betraktar olika verktyg till driv, från att styra längden på meningar och kapitel, till att kasta in rekvisita, eller skapa mer spänning och konflikt. Både i huvudhandlingen och genom bihandling.
16 oktober - LEKTION 4
Lektionssajten: Stryka och förhöja.
Lektörskunskap. Bonus: Vanliga fallgropar i manus.
Seminarium via ZOOM: BLIXTPROSA OCH NOVELLER. Visste du att världens kortaste noveller också har kallats för blixtprosa, eller flash fiction på engelska? Genom att skriva noveller får du viktiga lärdomar till ditt skrivande, men det är också en konst värd att utöva för sin egen skull. Många författare debuterar i tävlingar eller antologier. Dessutom är det en hanterbar form som du hinner bli klar med under en kortare tidsrymd. Du får med dig tips på hur du skriver en vinnarnovell.
6 november - LEKTION 5
Lektionssajten: Bokbranschen. Bonus: skrivtävlingar.
Seminarium via ZOOM: SPELDJÄVULEN - FÖRFATTARENS BÄSTA VÄN. Vad kan en författare lära sig från olika sorters spel, från rollspel till brädspel? Bland annat att bygga världar med våra karaktärer som utgångspunkt. Spel innehåller faktorer som människor har dragits till sedan urminnes tider: strategi, slump, att vinna och förlora, samla resurser och försöka förutse nästa drag.
20 november - LEKTION 6
Lektionssajten: Guerillamarknadsföring för författare.
Seminarium via ZOOM: SÅ SKRIVER DU ETT RIFF. Vi får ofta höra att vi ska korta ned texter, men ibland kan du fascinera mer genom att djupdyka. Ungefär som när en musiker drabbas av inspiration och trollbinder publiken med et solo. Den här kvällen inspireras vi av “riff writing” - ett knep för att djupdyka rakt in i flow för att få fram den inre gestaltningen och öka intensiteten i texten.
4 december - LEKTION 7
Lektionssajten: Flow och inspiration. Knyta ihop och planering framåt.
Seminarium via ZOOM: ANTAGONISTENS ANATOMI. Varje historia behöver en antagonist, oftast i form av karaktärer men också som inre demoner. Denna kväll inspireras vi av antagonisten, också kallad Skuggans arketyp. Lär dig hantera antagonister som vi älskar att hata, som vi gillar men som ändå är fiender, som är komplicerade eller enkla, eller som agerar i grupp.
Lärare och kursdeltagare delar ut sista omgången feedback.
Allt det här får du
Kursen pågår under en hel termin + minst två extra veckors tillgång till lektionssajten. Vi ses live via ZOOM i en timme varannan vecka för gemensam lektion, övningar och diskussioner. Deltagarna har också möjlighet att diskutera sina projekt en halvtimme innan lektionen börjar. Du får också lektionsmaterial på lektionssajten, plus ett antal bonusmaterial med guider och tips, samt kortfilmer. Lektionen består av en teoridel, övningsuppgifter, samt diskussion. Du har också en egen skrivarlya där du får personlig feedback på egna texter från både kursledaren och andra deltagare. Förväntad studietid är 3 – 5 timmar per studievecka.
Live-lektionerna på ZOOM spelas in så att du kan följa vad vi gick igenom på andra tider om du inte hade möjlighet att delta. Du får gratis ZOOM-träning om du behöver. Det går bra att vara med men jobba enskilt om du föredrar. Då ser du lektionen men har kamera och mikrofon avstängda. Du som deltar enskilt kan skicka meddelanden till gruppen. Det går också bra att växla mellan att jobba i grupp och enskilt.
Zoominarier följande datum 18:00 - 20:00
Start den 6 februari 2025. Därefter ses vi den 20 februari, 13 mars, 27 mars, 10 april, 1 maj och 15 maj.
Bokningsvillkor: Bokningen är bindande, men om deltagaren blir sjuk eller råkar ut för en olycka, återbetalas hela kursavgiften mot uppvisande av läkarintyg. Om deltagaren avbokar av andra skäl återfås inte bokningsavgiften.