Seminarium om Reduction Roadmap för Sverige

Arrangör Wingårdhs, Krook&Tjäder, LFM30
Tid 2024-11-14 17:0019:00
Plats Wingårdh Arkitektkontor, Jagaregatan 4 Malmö., Malmö
Reduction Roadmap Seminarium
 

EN SVENSK REDUCTION ROADMAP – BYGGANDE INOM PARISAVTALETS GRÄNSER

Välkommen till ett seminarium om en vetenskaplig färdplan för byggbranschen i linje med Parisavtalet. Vilka gränsvärden måste vi sätta för att hålla oss inom globala och nationella mål? Vad har vi faktiskt råd att bygga och hur möjliggör vi det? Seminariet arrangeras av Wingårdhs och Krook & Tjäder i samarbete med LFM30.

TID: 14:e november kl. 17:00-19:00

PLATS: Wingårdh Arkitektkontor, Jagaregatan 4 Malmö.

BEGRÄNSAT ANTAL PLATSER, FÖRST TILL KVARN.

MÅLGRUPP: Verksamma inom byggbranschen, särskilt fastighetsutvecklare, kommuner, byggherrar, entreprenörer, konstruktörer och arkitekter.

PROGRAM

·       17:00         Välkommen

·       17:15         Reduction Roadmap Sverige - gränsvärden i linje med Parisavtalet

·       17:35         Reduction Roadmap Danmark - vi drar lärdom av det danska initiativet!

·       17:45         Paneldiskussion – Hur möjliggör vi byggnation inom framtidens låga gränsvärden?

·       18:15         Avslutande reflektion

·       18:30        Mingel

·       19.00         Slut

BESKRIVNING

Reduction Roadmap är ett projekt som startade i Danmark och sätter gränsvärden för byggbranschen i linje med de planetära gränserna för klimatpåverkan. Det innebär att utsläppen regleras till vad planeten och ekosystemen klarar av i en hållbar framtid. På vägen till målgränsvärdet, presenterar Reduction Roadmap utsläppsbanor som är i linje med Parisavtalets mål om 1.5 och 2 graders uppvärmning.

Reduction Roadmap är ett forskningsbaserat verktyg som uppmanar till handling för byggbranschen, och strävar efter att linjera aktörer i byggbranschen med nationella åtaganden i Parisavtalet. Över 630 organisationer har skrivit under initiativet och det har lett till att regeringen övervägt sänka nationella gränsvärden för byggbranschen. Reduction Roadmap Sverige är en svensk version av det danska initiativet, som är anpassad till den svenska klimatdeklarationen och kommande gränsvärden.

Seminariet inleds med en presentation av Reduction Roadmap Sveriges gränsvärdesmodell för byggbranschen. Genom detta verktyg kan specifika mål sättas för att minska utsläpp från olika delar av branschen och frågor om byggtakten och dess klimatpåverkan belysas. Diskussionen fokuserar på klimatledarskap och huruvida Boverket styr mot Sveriges åtaganden enligt Parisavtalet.

Reduction Roadmap Danmark delar därefter lärdomar och framgångar från det danska initiativet, som fått brett stöd från byggbranschen och ett starkt politiskt genomslag. Seminariet avslutas med en paneldiskussion om hur vi ska hantera den återstående klimatbudgeten, hur byggandet kan se ut och vilka gränsvärden som krävs för att nå både globala och nationella klimatmål.

TALARE OCH PANEL:

Reduction Roadmap Sverige
Love Berger-Vieweg, Wingårdhs och Maria Tjäder, Krook & Tjäder

Reduction Roadmap Danmark
Jeppe Krabbe, EFFEKT. Initiativtagare till Reduction Roadmap Danmark.

Ida Karlsson, forskare vid Chalmers tekniska högskola
Idas forskar på ”Vägen mot nollutsläpp i byggsektorn” och med sin forskning syftar Ida att lägga grunden för genomförbara färdplaner för att minska koldioxidutsläppen från byggnader och transportinfrastruktur.

Alfred Nerhagen, Klimatstrateg Helsingborgs stad
Alfred är verksam i EU-projekt Net Zero Cities, där Helsingborg vill sätta klimatkrav över tid på framtida byggnation.

Fler panellister presenteras inom kort.