Green Border

Arrangör MRF - Filmfestival för mänskliga rättigheter
Plats Angereds bio, Göteborg
Green Border
 

Agnieszka Holland skildrar migrantkrisen vid EU:s östra gräns i mästerstycke som skapat politiskt kaos i Polen.
Sommaren 2021 orkestrerade den vitryske diktatorn Aleksandr Lukasjenko en flyktingkris för att hämnas på EU. Med löften om en enkel passage till unionen välkomnade han flyktingar från Mellanöstern och Afrika och skickade dem mot den polska gränsen där de möttes av hårdför gränspolis. I årets kanske mest angelägna film skildrar Agnieszka Holland livet vid ”den gröna gränsen”. Hon riktar kameran mot en syrisk flyktingfamilj som vill till Sverige, en nybliven människorättsaktivist och en tvivlande gränsvakt. I en smutsig debatt har polska regeringspolitiker attackerat filmen för bristande nationalism, men mer än något annat är Green Border en urstark filmisk fresk över det samtida Europa.

Regi Agnieszka Holland Längd: 152 min Land: Polen, Frankrike, Tjeckien, Belgien 2023 Språk: polska, arabiska textad på: svenska


Före filmen: Amnesty International inleder filmen 
Amnesty International är en internationell människorättsorganisation, en ideell organisation som verkar för mänskliga rättigheter. Arbetet bygger på FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna från 10 december 1948, samt konventioner gällande mänskliga rättigheter.