Blix not Bombs

Arrangör MRF - Filmfestival för mänskliga rättigheter
Plats Hagabion, Göteborg
Blix not Bombs
 

Ett djuplodande intervjuporträtt av den svenska toppdiplomaten Hans Blix, som för 20 år sedan höll världshistorien i sina händer. Vid 95 års ålder ångrar han ingenting.

När hela världen efter 9/11 fokuserade på frågan om Saddam Hussein verkligen hade de massförstörelsevapen som USA hävdade, blev den svenske diplomaten Hans Blix en av huvudpersonerna i en thriller på högsta politiska nivå. I rollen som ordförande för FN:s inspektionskom- mission för kärnvapen gjorde han allt för att förhindra ett krig byggt på falska narrativ. Var Blix insats ett misslyckande? Greta Stocklassa ställer de svåra frågorna till 95-åringen, som är fortsatt övertygad om att diplomati, fakta, förhandling och uthållighet är de nödvändigaste verktygen för hållbar fred.


Längd: 83 minuter Regi: Greta Stocklassa
Land: Tjeckien 2024 Talat språk: engelska text: svenska

Efter filmen: Greta Stocklassa är filmare och för närvarande bosatt i Prag, där hon har studerat till dokumentärfilmare vid Film and TV school of Academy of performing arts. Just nu är hon aktuell med filmen Blix not Bombs som beskriver ett personligt möte med Hans Blix och söker svar på frågan om varför människan verkar vara oförmögen att skapa långsiktig fred. Greta kommer att finnas med på länk efter visningen av Blix not bombs.