Nyfiken bar - Nykterhetsrörelsen - en fredskraft?

Arrangör Tankesmedjan Nocturum
Tid 2024-10-02 17:0019:00
Plats Klara Södra kyrkogata 20, Stockholm
Nyfiken bar - Nykterhetsrörelsen - en fredskraft?
 

Nyfiken bar - Nykterhetsrörelsen - en fredskraft?
Om sociala rörelsers bidrag till fred och rättvisa, historiskt och idag.

När: Onsdagen den 2 oktober
Var: Klara Södra kyrkogata 20 - går även att se digitalt
Arrangör: Tankesmedjan Nocuturm, Föreningen Vildvuxen
Vi bjuder på dryck och mat!

Välkommen till ett samtal om nykterhet, fred och civilsamhällets kraft i att bygga en bättre framtid.

I en tid med pågående konflikter och krig ger vi plats till ett samtal om civilsamhällets roll i fredsarbetet. Nykterhetsrörelsen och andra folkrörelser har historiskt verkat för social rättvisa, demokrati och fred. Vi diskuterar hur dessa rörelser genom tiderna har påverkat fredliga lösningar och vilken roll dessa spelar i dagens samhälle. I detta samtal tar vi en resa genom historien för att se hur bland annat nykterheten bidragit till att skapa fredliga samhällen, och vad den kan göra för oss idag. Vi tittar på både dåtidens engagemang och dagens utmaningar – och funderar på hur vi kan bygga en framtid där våld och ojämlikhet får stå i skuggan av gemenskap och samarbete.

Samtalet är en del av den nyligen publicerade rapporten ”När man är full är det inte så läskigt att dö” från Tankesmedjan Nocturum, som belyser alkoholens roll i krig och vikten av folkhälsa för att skapa hållbar fred. Rapporten erbjuder nya perspektiv och underlag för diskussion om hur alkoholens negativa inverkan kan motverkas både historiskt och i dagens samhälle.

I panelen:
Moderator: Kerstin Janemar som är verksamhetsansvarig för Tankesmedjan Nocturum
Johan Persson, ledamot i Nykterhetshistoriska Sällskapet
Staffan Bübinette, lärare i socialpedagogik och drogprevention och författare till boken "Nykterhetsrörelsen, nazismen och demokratin"