Manusgruppen: Verktyg, manus och inspiration
Arrangör | Författarkurs.se |
---|---|
Tid | 2025-02-03 18:00 – 2025-06-09 20:00 |
Plats | La Petite Mort, Karlaplan, STOCKHOLM, Stockholm |
Till denna kurs behöver du skicka ett arbetsprov.
Är ditt mål att bli utgiven författare? Manusgruppen i Stockholm är en författarkurs på avancerad nivå där vi skriver och utvecklar manus men också skapar massor av inspiration. Du behöver ha förkunskaper motsvarande Författarkurs 1 och 2, det vill säga mycket goda grunder i dramaturgi, gestaltning och stil. Kursen omfattar 8 träffar fördelade över hela vårterminen samt en AW-kväll. Pris: 3.500 för hela terminen.
När din bokning är klar får du ett kvitto och ett mail skickas automatiskt till Författarkurs.se. Om du hellre vill ha en faktura går det bra att maila mig på jorun.moden@gmail.com Det går även fint att be om att få dela upp kursavgiften.
Du får kommentarer på alla nivåer i ditt skrivande, från dramaturgi till karaktärsutveckling, gestaltning och stil. Om det behövs ingår även förslag på exakt vad du ska stryka för att höja drivet, formuleringar som kan lyfta din stil och stavning. Texterna delas upp på minst 2 tillfällen, max 4 tillfällen och gärna i hela kapitel. 25 sidor totalt (beräknat på minst 1 ½ radavstånd och 12 punkter samt Times New Roman och normala marginaler). Pris: 3.300 kr (inklusive moms 780 kr).
Vi träffas på La Petite Mort alldeles vid Karlaplan i Stockholm. Varje träff sänds dessutom via ZOOM så att du kan ansluta även om du har lättare förkylningssymptom. Vi spelar in varje lektion via ZOOM så att du har möjlighet att ta del av alla seminarier även om du råkar bli förkyld eller får förhinder. Via ZOOM får du även göra skrivövningar och arbeta i grupper.
Ryggraden i Manusgruppen är verktygslådan från Författarkurs 3 men det som är unikt för denna grupp är att du får 8 seminarier med helt eller delvis nya ämnen. Du får dessutom vara med och önska ämnen och teman. Skicka en intresseanmälan för att få ta del av hela programmet.
Lärarfeedback 18:00Den grupp som ska få lärarfeedback börjar klockan 18:00.
Verktyg och inspiration 19:00
Klockan 19:00 - 20:00 får du ta del av cirka en timmes verktyg och inspiration för författare.
20:00 - 21:00
Från klockan 20:00 finns ytterligare tid för grupparbete och lektörssamarbeten (första gruppen kan välja att avsluta). Kvällen avslutas klockan 21:00.
Varannat datum träffar du medlemmar ur din grupp för att genomföra lektörssamarbeten, och samtliga datum är du välkommen för att ta del av inspiration och verktyg samt diskussion. Dessutom träffas alla som vill på författarpub/ after work vid ett tillfälle under terminen. Vi pratar skrivande och utbyter kreativitet och tips.
I manusgruppen utvecklar och förädlar vi manus samtidigt som vi skapar inspiration och ett kreativt andrum. Du kommer att ha möjlighet att arbeta i den takt som passar dig och får handledning både från mig som kursledare och dina författarvänner i gruppen.
Lärarfeedback
Alla får lärarfeedback + feedback på ett synopsis på max 1000 ord. Du som väljer standardpaketet får lärarfeedback på upp till 25 sidor. Stora lektörspaketet innehåller upp till 50 sidor. Radavståndet ska vara minst 1 1/2 och textstorleken 12 punkter. Marginalerna ska vara normala. Följande ingår också i kurspaketet:
1. Riktlinjer för samarbete med övriga författare. Studiematerial om konsten att utbyta kritik och hur man lektörsläser varandras manus. Undan för undan lär du dig att vässa ditt eget manus, men också hur du hjälper andra författare med lektörsläsning.
2. Manustips, stilutveckling och berättarteknik.
Du får under terminen praktiska tips för hur man undviker vanliga nybörjarmissar i manus, men också avancerade lektioner om bland annat stilutveckling. Vi lägger särskilt fokus på scenteknik, exposition, gestaltning och redigering på lektörsnivå. Teoriavsnitten varierar beroende på deltagarnas behov.
3. Din egen skrivargrupp för att få feedback både från kursledaren och från 2 – 3 andra författare. Jorun Modén lektörsläser ett urval texter ur ditt manus.
4. Handbok för att redigera manus. Du får grundläggande verktyg för redigering av manus redan i början av terminen. När terminen är slut får du dessutom manusgruppens handbok (levereras som pdf) så att du i lugn och ro kan repetera och även tillämpa våra olika verktyg på ditt manus, hela vägen i mål.
Plats: La Petite Mort vid Karlaplan
Bokningsvillkor: Bokningen är bindande, men om deltagaren blir sjuk eller råkar ut för en olycka, återbetalas hela kursavgiften mot uppvisande av läkarintyg. Om deltagaren avbokar av andra skäl återfås inte bokningsavgiften.
Till arrangörens hemsida: http://forfattarkurs.se
PROGRAM VÅRTERMINEN 2025
Måndagar 18:00 - 21:00
(Halva gruppen börjar 18, halva 19)
1. FÖRFATTARPLANERING +
DET FINNS BARA 7 BERÄTTELSER
Kvällens viktigaste fokus blir författarplanering. Vilka mål och milstolpar vill du sätta upp för våren 2025 och hur kan vi andra i gruppen hjälpa dig att nå dessa, inklusive kursledaren?
Vi hämtar också inspiration från teorin om 7 berättelser - ibland sägs det att det bara finns sju grundläggande historier. Låt oss ta en närmare titt på dessa och utmana teorin!
Bonus: Ouroboros och strukturer för olika typer av projekt för alla som önskar sig det.
Hemuppgift: Skicka synopsis till din grupp. Skicka också texter inför träffen för att komma igång med samarbeten.
18:00 Lektörsutbyte för blå grupp, inklusive synopsis.
19:00 Seminarium för alla.
20:00 Blå grupper slutar för kvällen. Tillfälle att byta feedback för gröna grupper.
2. KEEP OR KILL YOUR DARLINGS?
Vilka älsklingar ska vi döda och vilka kan vi rent av behålla? Det finns älsklingar på både idénivå och språklig nivå. Några av de tokigaste kan bli till ikoniska idéer eller till ett förlösande skratt.
Bonus: Redigering, lektör och redaktör. Vad kan du göra på egen hand för att ditt manus ska hålla för att gå genom nålsögat hos ett bokförlag? Hur ser redigeringsprocessen ut hos ett bokförlag?
18:00 Lektörsutbyte för gröna grupper, inklusive synopsis.
19:00 Seminarium för alla.
20:00 Gröna grupper slutar för kvällen. Tillfälle att byta feedback för övriga.
3. SLÄKTEN ÄR VÄRST
Uttrycket “Släkten är värst” står för att familjemedlemmar ibland kan bete sig jävligare än någon annan. Hur kan vi använda familjeroller i skrivandet? Finns det någon matriark, patriark eller kanske en narcissist som håller i alla trådar och utser både favoriter och syndabockar? Och vem är släktens svarta får? Det kan också finnas släktingar som i stället är allierade och vänner.
18:00 Lektörsutbyte för blå grupp.
19:00 Seminarium för alla.
20:00 Blå grupper slutar för kvällen. Tillfälle att byta feedback för övriga.
4. ARKITEKTUR FÖR KAPITEL
Du får lära dig att forma ett kapitel eller en scen med hjälp av arkitektur som metafor. Precis som en roman som helhet kan ett kapitel planeras så att en effektiv dramaturgisk framåtrörelse uppstår. Det kan ske genom intuition, men också mer medvetet. Vi tittar på konsten att skriva effektiva ingångar, hur man håller tråden i ett kapitel och olika alternativ för att lockar läsaren vidare till nästa rum i handlingen.
18:00 Lektörsutbyte för gröna grupper.
19:00 Seminarium för alla.
20:00 Gröna grupper slutar för kvällen. Tillfälle att byta feedback för övriga.
AW för båda Manusgrupperna
5. SPRÅKDRÄKT FÖR KARAKTÄRER
Att gestalta en karaktär genom dialog är en konst men kan också vara ett nöje. Du får studera hur du kan skapa en unik språkdräkt för var och en dina karaktärer. Se till att replikerna speglar karaktärens personlighet och lär dig knep för att snabbt ge karaktärer olika röster. Du som vill skippa att ge karaktärer olika röster får också några tips. Vi betraktar dessutom minigestaltningarna mellan replikerna, också lite slarvigt kallade för fluff.
18:00 Lektörsutbyte för blå grupp.
19:00 Seminarium för alla.
20:00 Blå grupper slutar för kvällen. Tillfälle att byta feedback för övriga.
6. ATT KASTA IN ORD I MÖRKRET
Vad händer i läsare när de tar emot våra ord? Det har mästarredaktören Peter Gelfan tagit reda på - och under den här lektionen testar vi hans upptäckter i vårt eget skrivande. Du får lära dig att se texten utanför ditt eget perspektiv - det vill säga hur den får nytt liv i läsaren. Ju mer engagerad läsaren är, desto mer tillfredsställd. Du får också lära dig nya trick om gestaltning och hur du lämnar utrymme för läsaren att andas, reflektera och leva sig in i din text.
18:00 Lektörsutbyte för gröna grupper.
19:00 Seminarium för alla.
20:00 Gröna grupper slutar för kvällen. Tillfälle att byta feedback för övriga.
7. UTOPIA - LANDET INGENSTANS
Ordet utopi kommer från Thomas Mores bok Utopia från 1516 - en bok om en rationell idealstat med fri tillgång till sjukvård, social trygghet, utbildning och kultur. Det sägs att nutida läsare också längtar efter utopier, eller i alla fall lyckliga slut där kärleken är evig och det finns ett hopp inför framtiden. Utopin är en motsats till dystopin och i kväll hämtar vi inspiration från båda sidorna.
18:00 Lektörsutbyte för blå grupp.
19:00 Seminarium för alla.
20:00 Blå grupper slutar för kvällen. Tillfälle att byta feedback för övriga.
8. BOKFÖRLAG, HYBRID ELLER EGENUTGIVARE?
Vi går igenom de olika utgivningsformer som finns och Jorun delar med sig av vårens trendspaning inom bokutgivning. Utgivna medlemmar i Manusgruppen berättar om sina erfarenheter och tar med sina böcker. Avstämning av samtliga bokprojekt i Manusgruppen - hur kan var och en nå sina mål?
Bonus: Fallgropar i nybörjarmanus samt tips för följebrev
18:00 Lektörsutbyte för gröna grupper.
19:00 Seminarium för alla.
20:00 Gröna grupper slutar för kvällen. Tillfälle att byta feedback för övriga.