Skottsk whisky med Martin Tjäder

Arrangör Värmdö Whisky
Tid 2024-09-28 18:0020:00
Plats Skurustugan i Nacka, Nacka
Skottsk whisky med Martin Tjäder
 

18.00
Provningsledare: Martin Tjäder
Presentation: En stark personlighet inom whiskybranschen i Sverige.
David har druckit whisky sedan någon gång i mitten på 1990-talet. Det var dock inte förrän någonstans runt år 2009 eller så som intresset blev riktigt intensivt. Han använder  en  blogg för att skriva om whiskies an  har provat.
Han hjälper ofta till på mässor och står i montern med Tomp Beer Wine sprits
från Örebro.
Fakta om skottsk whisky:
Skottland är indelat i whiskyregioner: Highlands, Islands, Islay, Speyside, Lowland och Campbeltown.
Highland
Den region som till ytan breder ut sig allra mest är Highland. Eftersom högländerna utgör närmare två tredjedelar av hela Skottlands yta finns heller ingen typiskt högländsk karaktär – bara en rad olika stilar. Överlag har de en "torr" avslutning.

Islands

Islands, (öarna), tillhör regionen Highlands men bör ändå behandlas som en egen region – Isle of Arran borde rent geografiskt tillhöra Lowlands. Öarna runt Skottland som producerar whisky är: Orkney, Skye, Mull, Jura och Arran. Speyside

De flesta maltwhiskydestillerier ligger i Speyside, en mindre del av de norra högländerna. Med tanke på mängden sprit och antalet destillerier i Speyside är det svårt att sätta en särskild stil på whiskyn från regionen. Oftast är den lätt, blommig och maltig eller så är den kraftfull och fruktig. Många gånger är whiskyn lagrad på sherryfat.

Campbeltown
Speysidewhiskyn kom på modet under senare delen av 1800-talet vilket ledde till att så många sökte sig till just Speyside. Men så har det inte alltid varit. Under 1800-talet var staden Campbeltown, (beläget på halvön Kintyre i sydvästra Skottland), den skotska whiskyns huvudstad. Med mer än 30 verksamma destillerier kunde staden stoltsera med att vara Skottlands näst största region efter Highlands.

I dag finns bara tre destillerier kvar.

Lowlands
Även Lowland har endast tre maltdestillerier men har aldrig blivit ifrågasatt som en egen region. Mycket av whiskyn som produceras här används i blended-industrin. Stilmässigt blir Lowlandswhiskyn mildare och mer subtil i karaktären och ofta trippeldestilleras spriten innan den hälls på fat. Den tredje destillationen och den parfymerade karaktären gör att whiskyn från Lowlands påminner om den irländska