Håll(BAR) demokrati - Hur inkludera fler i klimatomställningen

Arrangör Lunds kommun
Tid 2024-09-12 17:0019:00
Plats Botulfshörnan, Lunds stadshall, Lund
Standardbiljett
 

Varmt välkomna till Håll(BAR) i Lunds stadshall
En after work som arrangeras under Lunds Biosfärfestival 2024

Kvällens tema:
Hållbar demokrati - hur inkludera fler i klimatomställningen
Unesco, FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur bildades 1945 för att svara på nationernas fasta övertygelse, utformad av två världskrig – att politiska och ekonomiska överenskommelser inte räcker för att bygga en varaktig fred. För att arbeta mot bevarande av fred- och hållbarhet har Unesco utarbetat ett antal koncept på lokal nivå däribland biosfärområden.  Storkriket beläget i Lund, Sjöbo och Eslövs kommuner kandiderar till att bli Sveriges åttonde biosfärområde. Med Unesco:s värdegrund som bas så har biosfärområden en viktig roll på lokal nivå i att bidra till demokrati, varaktig fred och att vara modellområden och testarenor för hållbar utveckling. Förutom bildandet av ett biosfärområde har Lunds kommun skrivit på ett klimatkontrakt som en del av ett nationellt initiativ där kommunen har åtagit sig att bli klimatneutrala till år 2030.  Kvällens samtal mellan forskare, miljöstrategisk chef, biosfärkoordinator, företagsrepresentanter och ungdomar kommer djupdyka i temat hur vi kan skapa förutsättning för deltagande och inkludering.

Medverkande:

Anna-Karin Poussart
Är verksamhetsledare och biosfärkoordinator med stort intresse och engagemang för hur fler kan involveras och engageras i hållbarhetsfrågor och hur det blivande biosfärområdets kan stärka den lokala demokratin.

Jon Andersson
Är enhetschef på den miljöstrategiska enheten på Lunds kommun.

Jamil Khan
Är docent i miljö- och energisystem vid Lunds tekniska högskola och forskar om ekosocial integration och hur klimatomställningen kan göras mer inkluderande och rättvis.

Sara Ericsson
Är arkitekt och projektledare som sen många år arbetar på Coompanion Skåne med lokal platsutveckling och med byggemenskaper. Coompanion stöttar kooperativa initiativ och verkar för demokratiskt och hållbart företagande och föreningsliv. I det blivande biosfärområde Storkriket har Sara bl a arbetat som processledare i projektet ”Vår Plats i Biosfären” som handlat om hållbar plats- och destinationsutveckling.

Adam Tait
Har en kandidat i Globala studier och student på masterprogrammet i tillämpad klimatstrategi på Lunds universitet. Under hösten gör Adam praktik på Biosfärkontoret. 

Hanna Andren
Har en kandidat i statsvetenskap och är student på masterprogrammet i tillämpad klimatstrategi. Gör praktik på miljöstrategiska enheten på Lunds kommun under hösten. 

Emma Sjölander
Är humanekolog och student på masterprogrammet i tillämpad klimatstrategi på Lunds universitet. Under hösten gör Emma praktik hos Klimatkommunernas kansli. 

Vad är HållBAR?
Det sägs att många av de bästa samtalen och idéerna uppstår i informella sammanhang. Vi är många som brinner för hållbarhetsfrågor i Lund – men några av oss har antagligen aldrig träffats, en del av oss upplever att vi är ensamma i frågan på våra arbetsplatser och vissa av oss kan inte få nog av att prata hållbarhet både på och utanför jobbet. Därför har HållBAR skapats som ett återkommande koncept! Vi vill vara din oas i hållbarhetsdjungeln, en mötesplats och ett forum, där vi får möjlighet att lära oss nya saker, dela med oss av kunskap och inte minst nätverka.

Anmälan

Eventet är gratis och öppet för alla men platserna är begränsade så anmäl dig via denna länk.
Drop in från 17
Programmet startar 17:15
Dryck, mat och snacks går att handla på Stadshallens Taperia som ligger i anslutning till lokalen: 
Taperian – Restaurang, Bakficka & Bryggeri i Lund (taperianlund.se)


Om du har frågor om HållBAR är du välkommen att kontakta Mira Norrsell, mira.norrsell@lund.se

Varmt välkommen!