SKS föreläsning - Vi har gjort det förr vi kan göra det igen

Tid 2024-09-26 11:3012:30
Plats Webbinarium, Online
Vi har gjort det förr vi kan göra det igen
 

Sveriges Kärntekniska Sällskap (SKS) arrangerar ett webbinarium "Vi har gjort det förr vi kan göra det igen" på torsdag den 26 september. Det ska handla om hur vi kan bygga ny kärnkraftsproduktion i Sverige snabbt och kostnadseffektivt. Föredragshållare är Göran Engberg och Bengt Ivung, två kärnkraftspionjärer, som var med och säkrade Sveriges elförsörjning under energikriserna på 70-talet, detta genom byggnationen av våra befintliga kärnkraftsanläggningar. Nu står vi inför liknande utmaningar och vad kan då dagens talanger lära sig från gårdagens veteraner? Det är vad vi ska försöka besvara i detta webbinar.

Föredraget berör två delar, dels kommer Göran och Bengt berätta om hur vi kan bygga ny storskalig elproduktion i Sverige på ett snabbt och kostnadseffektivt sätt. Detta genom att jämföra historien med dagens förutsättningar. Exempelvis tog det bara 50 månader (drygt fyra år) från första gjutning till nukleär driftsättning av kärnkraftverket Oskarshamn 3.

Den andra delen av föredraget berör energiproduktion genom MMR, Micro-Modulära Reaktorer. MMR kan exempelvis användas för fjärrvärme, industriell värme, vätgasproduktion och konstgödseltillverkning. För även i värmesektorn kan vi få framtida problem, likt elsektorn, om vi inte blickar framåt.

Vi har gjort det förut och kan göra det igen!

Tidningen Näringslivet skrev om samma ämne i en artikel publicerat här.