Långt, tungt och elektriskt i Motala

Arrangör Logistikia
Tid 2024-11-07 13:0016:00
Plats Svensk Plaståtervinning, Vickerkullavägen 2, Motala
Långt, tungt och elektriskt i Motala
 

Långt, tungt och elektriskt i Motala kommun!

Elektrifierade lastbilar och HCT, High Capacity transport - Hur ser företagens planer och  behov ut? Hur möter Motalas transportinfrastruktur och elnätet upp mot detta?


Transportbranschen utvecklas oerhört snabb. Nya möjligheter att kunna köra längre och tyngre lastbilar (HCT) ställer krav på utvecklad infrastruktur och bättre samverkan mellan köpare och säljare av transporter. Samtidigt ska transporterna elektrifieras vilket bland mycket annat kräver god tillgång på effekt för laddning. 


Teknikutveckling, energisystemet och svensk och europeisk energipolitik, skapar ramar, förutsättningar och en del svårigheter. Men mycket måste också ske på det lokala och regionala planet. För att vi ska klara omställningen krävs systemsyn, kompetens och utvecklad samverkan mellan företag, kommuner och elnätsägare lokalt.


Välkommen på ett seminarium med målet att öppna upp för en ny lokal dialog med fokus på transportutveckling i Motala med omnejd. Seminariet arrangeras av Logistikia, Östergötlands logistikkluster i samverkan med Motala kommun, Tillväxt Motala och Svensk Plaståtervinning


Program, 12:30-16:00


Lunch serveras 12:30. Seminariet startat 13:00 


- Svensk Plaståtervinning (SPÅ) och Logistikia hälsar välkomna

- Introduktion till Elektrifiering och HCT

- Så här planerar vi för uppgradering av vägar, information från Motala kommun

- SPÅ berättar om sina planer för HCT-transporter

- Lokala behov och utmaningar för företagen - Diskussion, frågor

- Information om samverkansinitiativet ÖTKS, Östergötland Transporterar Klimatsmart


Efter ca 2h seminarium avslutar vi med en rundvandring i verksamheten hos SPÅ, ca 1h


På seminariet träffar du bland andra;


Andreas Sandgren, Logistikchef Svensk Plaståtervinning. Kommunstyrelsens näringslivsutskott med bland andra kso Mark Henriksson, utvecklingschef Jan Holmberg och Trafik- och mobilitetsstrateg Thommy Lindholm, från Motala kommun. Niklas Helander VD och Sakis Karagis, Företags- och etableringsansvarig representerar Tillväxt Motala. Per Lindahl från Logistikia.


Kom som du är - Nyfiken novis eller med egna kunskaper, synpunkter och frågor - Vilka behov ser du med koppling till infrastruktur och transportfrågor? Vi vänder oss till alla med intresse för transportfrågor i västra Östergötland!


Välkommen på lunch från 12:30