Suicidprevention och aktivitet- ur arbetsterapeutens perspektiv

Arrangör SPIV
Tid 2024-09-24 12:0012:40
Standardbiljett
 

Vardagens aktiviteter kan leda till utveckling, lärande och förändring, men de kan också vara skadliga, rent av livsfarliga. Suicidförsök är ett exempel på detta.

Att ta sitt liv är, förutom en situation med kamp, lidande och sorg, också ett görande som ingår i det vi kallar vardagens aktiviteter. Det kan kännas provocerande att se det så, men det öppnar upp för att använda arbetsterapi i suicidpreventionen.

Christina Andersson är legitimerad arbetsterapeut och en av medförfattarna till två kapitel i boken Ögonblick av suicidalitet. Hon har arbetat kliniskt i specialistpsykiatrin och har mångårig erfarenhet av undervisning för blivande arbetsterapeuter vid Göteborgs Universitet. Hon har ett intresse för att knyta den kliniska verksamheten till yrkesegna teorier. Christina Andersson disputerade 2011 med avhandlingen Women´s alcohol and drug use: risk indicators from everyday life

I seminariet utveckar hon görandet och aktivitetens betydelse i vardagsliv och återanknytning i ett arbetsterapeutiskt perspektiv.

Hon kommer att kortfattat redogöra för några teorier/modeller inom aktivitetsvetenskap och förslag till arbetsterapeutiska insatser för personer som lever med suicidalitet. Bokens personliga berättelser används för att ytterligare fördjupa hur man kan använda sig av ett aktivitetsperspektiv som förståelse för suicidalitet. Att se på begreppet suicidalitet som ett sätt att hantera livsproblem blir en utgångspunkt för det praktiska arbetet.