Att möta motstånd i det antirasistiska arbetet

Arrangör Studieförbundet Bilda
Tid 2024-04-17 13:0016:00
Plats Ersboda Folkets Hus (Byttgränd 13), Umeå
Anmälan
 

Välkommen till denna träff för Umeås antirasistiska organisations- och ledarskapsnätverk som särskilt inbjuder dig som är verksam inom civilsamhället som chef, ledare eller som har mandat från sin organisation att ha handlingsutrymme och möjlighet att fatta beslut kring antirasistiskt arbete.


Trots att så många säger sig vilja arbeta mot rasism och för ett jämlikt samhälle så går arbetet trögt, inte minst på organisatorisk nivå. Den här workshopen tar tag i frågor om motstånd som uppstår och hur vi kan ta oss igenom det. Motstånd kan ta sig uttryck i så skilda uttryck som passivitet, rädsla, aggressioner eller frustration, och dessutom komma från flera olika håll. Som ledare behöver vi kunna stå tryggt i våra värderingar och samtidigt vara lyhörda för vilken typ av ledarskap som lämpar sig i olika lägen.  

 

Under workshopen kommer vi att tänka tillsammans och våga närma oss dilemman som kan vara svåra att hantera på egen hand.  

Vi bjuder på fika.

 

Förberedelse: Ta med dig ett exempel på någon form av motståndssituation (som du har varit med om eller är orolig ska inträffa) till denna workshop. 

Anmälan

Förlängd anmälan - senast 15 april.

 

Föreläsare 

Den här nätverksträffen får vi besök av Anna Adeniji som är konsult och utbildare inom antirasism och andra jämlikhetsfrågor.  

 

Anna har en bakgrund som forskare inom ämnet genusvetare och driver nu konsultbyrån Inclusion Academy tillsammans med Frida Sandegård. Anna möter en rad olika arbetsplatser i sitt jobb – myndigheter och andra offentliga institutioner, både små och stora föreningar i civilsamhället, skolor och högskolor samt kulturaktörer. Hon har återkommande uppdrag för Forum för levande historia där hon håller kursen ”Kan vi prata om rasism?” för offentliganställda. Hon är också ledamot i Nationalmuseums insynsråd.  Under 2023 kom hon ut med boken ”Koll på rasism” på Nypon & Vilja förlag.  


Den här nätverksträffen anordnas av med stöd av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).