Manusgruppen: Verktyg, manus och inspiration

Arrangör Författarkurs.se
Tid 2024-02-05 18:002024-05-27 21:00
Plats La Petite Mort, Karlaplan, STOCKHOLM, Stockholm
Manusgruppen - Intresseanmälan
 

Du är välkommen att skicka en intresseanmälan till jorun.moden@gmail.com - just nu finns 1 plats kvar. Kurspriset är 3.200 - 3.900 kr för hela terminen 2024. 

Är ditt mål att bli utgiven författare? Manusgruppen i Stockholm är en författarkurs på avancerad nivå där vi skriver och utvecklar manus men också skapar massor av inspiration. Du behöver ha förkunskaper motsvarande Författarkurs 1 och 2, det vill säga mycket goda grunder i dramaturgi, gestaltning och stil.  Kursen omfattar 8 träffar fördelade över hela vårterminen samt en AW-kväll.  

Din kursledare blir författaren Jorun Modén som även är erfaren lektör och har handlett ett stort antal andra författare till utgivning. Lektörspaketet som ingår i kursen omfattar kommentarer på alla nivåer i ditt skrivande, från dramaturgi till karaktärsutveckling, gestaltning och stil. Om det behövs ingår även förslag på exakt vad du ska stryka för att höja drivet, formuleringar som kan lyfta din stil och stavning. 

Vi träffas på La Petite Mort alldeles vid Karlaplan i Stockholm. Varje träff sänds dessutom via ZOOM så att du kan ansluta även om du har lättare förkylningssymptom. Vi spelar in varje lektion via ZOOM så att du har möjlighet att ta del av alla seminarier även om du råkar bli förkyld eller får förhinder. Via ZOOM får du även göra skrivövningar och arbeta i grupper.  

Ryggraden i Manusgruppen är verktygslådan från Författarkurs 3 men det som är unikt för denna grupp är att du får 8 seminarier med helt eller delvis nya ämnen. Du får dessutom vara med och önska ämnen och teman. 

Lärarfeedback 18:00
Den grupp som ska få lärarfeedback börjar klockan 18:00.

Verktyg och inspiration 19:00
Klockan 19:00 - 20:00 får du ta del av cirka en timmes verktyg och inspiration för författare.

20:00 - 21:00 
Från klockan 20:00 finns ytterligare tid för grupparbete och lektörssamarbeten (första gruppen kan välja att avsluta). Kvällen avslutas klockan 21:00. 

Varannat datum träffar du medlemmar ur din grupp för att genomföra lektörssamarbeten, och samtliga datum är du välkommen för att ta del av inspiration och verktyg samt diskussion. Dessutom träffas alla som vill på författarpub/ after work vid ett tillfälle under terminen. Vi pratar skrivande och utbyter kreativitet och tips. 

I manusgruppen utvecklar och förädlar vi manus samtidigt som vi skapar inspiration och ett kreativt andrum. Du kommer att ha möjlighet att arbeta i den takt som passar dig och får handledning både från mig som kursledare och dina författarvänner i gruppen. 

Lärarfeedback Alla får lärarfeedback + feedback på ett synopsis på max 1000 ord. Du som väljer standardpaketet får lärarfeedback på upp till 25 sidor. Stora lektörspaketet innehåller upp till 50 sidor. Radavståndet ska vara minst 1 1/2 och textstorleken 12 punkter. Marginalerna ska vara normala. Följande ingår också i kurspaketet:

1. Riktlinjer för samarbete med övriga författare. Studiematerial om konsten att utbyta kritik och hur man lektörsläser varandras manus. Undan för undan lär du dig att vässa ditt eget manus, men också hur du hjälper andra författare med lektörsläsning.

2. Manustips, stilutveckling och berättarteknik.
Du får under terminen praktiska tips för hur man undviker vanliga nybörjarmissar i manus, men också avancerade lektioner om bland annat stilutveckling. Vi lägger särskilt fokus på scenteknik, exposition, gestaltning och redigering på lektörsnivå. Teoriavsnitten varierar beroende på deltagarnas behov. 

3. Din egen skrivargrupp för att få feedback både från kursledaren och från 2 – 3 andra författare. Jorun Modén lektörsläser ett urval texter ur ditt manus. 

4. Handbok för att redigera manus. Du får grundläggande verktyg för redigering av manus redan i början av terminen. När terminen är slut får du dessutom manusgruppens handbok (levereras som pdf) så att du i lugn och ro kan repetera och även tillämpa våra olika verktyg på ditt manus, hela vägen i mål.

SCHEMA
Träff nr 1: Ta med synopsis upp till 3 sidor - skicka gärna till din grupp i förväg. Du kommer att samarbeta med 2 – 3 andra författare och ni lektörsläser ca 5 - 10 sidor åt varandra inför era träffar. Du väljer mellan djuplodande feedback på 5 sidor per träff, eller övergripande på 10 sidor. Diskussionstid om samarbete för alla grupper + lektörsutbyte för grupp 1. 

Träff nr 2 – 8 Seminarier och lektörssamarbeten. Sista lektionen ägnar vi åt planering och tips inför vidare manusutveckling. Lektörsläsning från kursledaren levereras skriftligen men det blir också minst 2 tillfällen till personlig diskussion med kursledaren under terminen. 

PROGRAM VÅRTERMINEN 2023
Måndagar 18:00 - 21:00
(Halva gruppen börjar 18, halva 19)

5 februari
1. TILL SPANING EFTER DEN TID SOM FLYTT
Skrivtid är författarens eviga dilemma. Du får tips på hur du hanterar tiden i olika stadier av ditt skrivande: planering, utkast och redigering. Författare behöver också kunna hantera att processen sällan är spikrak. Vi pratar om hur en bok blir till och var just du befinner dig i ditt nuvarande projekt, samt vikten av att ställa relevanta frågor till sin testläsare. Om du behöver får du dramaturgiska modeller anpassade till olika genre. Var redo att presentera ditt manus och agera bollplank inom din grupp. 

Verktyg: Visualisering av arbetets faser. Författarplan inför våren. Mål och delmål.
Hemuppgift: Skicka synopsis till din grupp. Skicka också texter inför träffen för att komma igång med samarbeten.
18:00 Lektörsutbyte för blå grupp, inklusive synopsis.
19:00 Seminarium för alla.
20:00 Blå grupper slutar för kvällen. Tillfälle att byta feedback för gröna grupper.

19 februari
2. REDIGERINGSFAS (i stället för redigeringsfasa)
Att redigera är inte bara att döda älsklingar och korta ned texter, utan kan också innebära att leva ut dina metaforer, se till att det fälls avgörande repliker och strö ut dina symboler. Det är en kreativ process där du leker med verktyg för att hålla läsaren som klistrad. Redigering blir dessutom lättare och roligare när du har författarvänner som hjälper dig att se hur läsaren reagerar på din text. Vi delar praktiska tips inför redigering, såsom att skapa en vision för din stil, drömma fram ett tänkt bokomslag och fylla en skål med ditt favoritgodis. Alla som önskar får med sig en kompass till berättelsens form (Ouroboros) och en checklista för en mer kreativ redigering. . 

Ta med ett stycke text, max en halv sida, som du vill redigera.
18:00 Lektörsutbyte för gröna grupper, inklusive synopsis.
19:00 Seminarium för alla.
20:00 Gröna grupper slutar för kvällen. Tillfälle att byta feedback för övriga.

4 mars
3. FÖREBÅDA OCH PÅMINNA - STÄRK DIN RÖDA TRÅD

Alla har vi hört hur viktigt det är att skapa en röd tråd, men det är inte alltid så enkelt i praktiken. Under den här lektionen studerar vi hur vi kan förebåda och påminna för att inte hamna för långt från röda tråden. Vi söker efter olika sätt att gestalta röda tråden och romanens huvudfråga, till exempel genom symboler, rekvisita, skeenden, ledtrådar, repliker och tankar. Det bästa med den här tekniken är att du kan ta till den när som helst i processen! 

Vi undersöker också hur du ser till att kapitlen hänger ihop som vagnarna i ett tåg vars lok drar handlingen framåt.
18:00 Lektörsutbyte för blå grupp.

19:00 Seminarium för alla.
20:00 Blå grupper slutar för kvällen. Tillfälle att byta feedback för övriga.

18 mars
4. BLAND HELGON OCH DEMONER
Vi och våra läsare kan reta oss på helgon och bli förtjusta i en demon. Under denna träff utforskar vi våra karaktärer: deras roller, relationer och antagonister. Vad är en triad och hur kan den användas för att skapa dynamik i ditt skrivprojekt? Hur balanserar vi våra karaktärer så att de får olika egenskaper som kan uppfattas som mörka och ljusa? Vikten av att ge din karaktär en värdig antagonist, antingen yttre eller inre. Dessutom pratar vi om karaktärstwisten: när en helgonliknande karaktär gör något ondskefullt, eller när den demoniserade karaktärern uppvisar en god sida.
Övningar på plats: Helgon och demoner. Relationsnät. Att introducera karaktärer.
Hemuppgift: Fundera över de olika roller dina karaktärer spelar. Vem är helgon eller demon i ditt skrivprojekt?
18:00 Lektörsutbyte för gröna grupper.
19:00 Seminarium för alla.
20:00 Gröna grupper slutar för kvällen. Tillfälle att byta feedback för övriga.

8 april
5. TYSTA LEKEN BÖRJAR NU
Albert Mehrabian kom under en studie fram till att människan uttrycker sig till 55% icke-verbalt, 38% med röst och tonfall och 7% med ord. Allan och Barbara Pease upptäckte att den som vinner en kraftmätning på telefon inte nödvändigtvis gör det öga mot öga. Carol Kinsey Goman har i sin tur specialiserat sig på gester som ger nyanser till det vi säger. Under den här lektionen använder vi oss av människans ickeverbala språk för att bli skickligare på gestaltning. Vi pratar också om hur kroppsspråk kan fejkas, tolkas och missförstås, vilket ger oss rikligt med stoff till både drama och konflikt. 

Övning på plats: Vi skriver texter där inga ord utväxlas, men där karaktärerna ändå kommunicerar.
18:00 Lektörsutbyte för blå grupp.

19:00 Seminarium för alla.
20:00 Blå grupper slutar för kvällen. Tillfälle att byta feedback för övriga.

22 april
6. HÖGLÄSNINGENS KONST
Vi studerar denna afton knep för att bli skickligare på högläsning. Högläsning kan som bekant hjälpa dig att skriva bättre dialog och vässa din stil, men det är också värt att odla själva konsten att högläsa. Inte nödvändigtvis för att läsa in sin egen bok (även om det är en möjlighet), utan framför allt för att en författare har nytta av att kunna citera ur sin egen bok, läsa några sidor utan att omgivningen somnar eller hålla en föreläsning. Vi studerar denna afton knep för att bli skickligare på högläsning. Jorun tar med sig råd från en ljudboksinläsare och sina egna bästa tips för att övervinna scenskräck. 

Hemuppgift: Ta med dig en dialog som du vill passa på att använda för att träna högläsning.
18:00 Lektörsutbyte för gröna grupper.
19:00 Seminarium för alla.
20:00 Gröna grupper slutar för kvällen. Tillfälle att byta feedback för övriga.

24 april: AW klockan 18:00
Vi träffas på en restaurang för att inspireras och ha trevligt - samling klockan 18:00.

13 maj
7. DJÄVULEN SITTER I DETALJERNA
Vi överlistar det gamla ordspråket tills det visar sig lättare än du trodde att hitta de träffande detaljerna. Både för att berika din stil och din gestaltning. Nöj dig inte med att ge en karaktär gröna ögon, utan se till att du vet exakt vilken nyans, eller vilken liknelse du ska använda. Ska det vara en blick i samma nyans som solljuset i ett lövträd, glas polerat av havet eller oliver i olja? Vi övar på både utseenden och i miljöer. Du får också alternativ till att salta texter med alltför många adjektiv (även om det finns sällsynta tillfällen då en adjektivtårta kan bli helt fantastisk) och adverb.
18:00 Lektörsutbyte för blå grupp.

19:00 Seminarium för alla.
20:00 Blå grupper slutar för kvällen. Tillfälle att byta feedback för övriga.

27 maj
8. FÖLJEBREV OCH PUBLICERING
Vi tar pulsen på bokbranschen våren 2024. Hur påverkas bokutgivning och inläsning av ljudböcker av nya AI-tjänster? Och hur kan du presentera dig själv i blixtfart om du råkar hamna i samma hiss som en förläggare? Vi går igenom allt du behöver veta inför inskick av ditt manus, inklusive följebrev. Under kvällen stämmer vi också av våra mål och vad vi har lärt oss under terminen, samt planerar inför ett nytt skrivande år.
18:00 Lektörsutbyte för gröna grupper.
19:00 Seminarium för alla.
20:00 Gröna grupper slutar för kvällen. Tillfälle att byta feedback för övriga.

10 juni
SPARA GÄRNA DETTA DATUM
Vi har ett extra datum reserverat i händelse av förkyld kursledare.


Plats: La Petite Mort vid Karlaplan
Kaffe/ te + chokladbit ingår i fysisk kurs. Ta gärna med fika eller mellanmål om du önskar. 


Bokningsvillkor:  Bokningen är bindande, men om deltagaren blir sjuk eller råkar ut för en olycka, återbetalas hela kursavgiften mot uppvisande av läkarintyg. Om deltagaren avbokar av andra skäl återfås inte bokningsavgiften. 

Frågor eller funderingar? Maila jorun.moden@gmail.com
Till arrangörens hemsida: http://forfattarkurs.se