Digitalt lunchseminarium: Fysioterapi som suicidprevention

Arrangör SPIV- kunskap räddar liv
Tid 2024-05-20 12:0012:40
Standardbiljett
 

Det är många olika yrkeskategorier som kan komma i kontakt med personer som är suicidala eller anhöriga till suicidala personer. En av dessa grupper är fysioterapeuter/sjukgymnaster. Det kan kännas skrämmande att ta upp ett samtal med personen man möter hur den egentligen mår, särskilt om den uttrycker suicidtankar. Men med ökad kunskap i ämnet suicidprevention och suicidalitet kan trygghet skapas, för såväl vårdaren och den suicidala. En förutsättning då är att göra det talbart, att våga fråga om suicidtankar till exempel.

Helena Löwen-Åberg, specialistfysioterapeut i psykisk hälsa,  är en av de åtta medförfattarna till boken Ögonblick av suicidalitet. Hon kommer under detta lunchseminarium berätta om sina tankar och erfarenhet av fysioterapi som suicidprevention. Att ta med kroppens perspektiv, hur den mår, vad den gör och hur den kan vårdas, är en viktig del i mötandet av en suicidal person. Det är ju kroppen man vill ta död på, trots att den är inprogrammerad för överlevnad. Att hjälpa den lidande personen förbi dess hjärna med alla kaotiska tankar och istället möta och beröra kroppen, kan vara ett viktigt sätt att förhindra suicid.

Helena är utöver fysioterapeut, MCs också KBT steg 1- terapeut och processhandledare med egen mottagning i Göteborg, Vasastan där hon främst tar emot personer som lider av tinnitus men även andra symtom som kan uppkomma vid psykisk ohälsa. I sitt arbete möter hon personer som kan vara suicidala eller har anhöriga som lider av psykisk ohälsa.

Det är kostnadsfritt att delta i lunchseminariet.