Bortom taggtråden - så kan EU:s migrationspolitik förändras

Arrangör Föreningen för Utvecklingsfrågor & Arena Idé
Tid 2016-01-20 11:0013:30
Plats Europahuset, Regeringsgatan 65, Stockholm
Bortom taggtråden
 

60 miljoner människor befinner sig just nu på flykt från krig, konflikter och brott mot mänskliga rättigheter världen över. Det är det högsta antalet någonsin. De länder som flest människor flyr ifrån är Syrien, Afghanistan och Somalia. De allra flesta är flyktingar i sina egna länder eller i grannländer. Endast en liten andel flyr till Europa. Den senaste tidens utveckling har dock satt EU på prov och unionen har misslyckats med att hitta en gemensam strategi för att hantera det ökade antalet asylsökande. Det humanitära systemet är satt ur spel, gränser stängs och vissa länder har helt slutat tillämpa överenskomna avtal gällande bland annat asylprövning och fri rörlighet.

Vilka åtaganden och möjligheter att skydda människor som flyr ifrån krig och förtryck har EU? Vilken roll spelar migrationspolitiken i EU:s övergripande utvecklings- och säkerhetspolitik? Vilka initiativ finns för att lösa den rådande situationen på global nivå och på EU-nivå? Hur kan migrationens potential att bidra till utveckling tas tillvara?

Deltagare:

Lisa Pelling, doktor i statsvetenskap specialiserad på migrationsfrågor och utredningschef på Arena Idé. Sitter med i framtidsministerns analysgrupp för global samverkan.
Ola Henrikson, chefstjänsteman vid Justitiedepartementet.
Kristof Tamas, kanslichef på Delmi.
Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionen i Sverige.
Gun-Britt Andersson, vice ordförande för Expertgruppen för Biståndsanalys. Tidigare bl.a. statssekreterare vid Utrikesdepartementet med ansvar för migrations- och flyktingpolitik.

Vi bjuder på vegetarisk lunchsmörgås från kl. 11.00. Under lunchen kan du, med hjälp av ett par virtual reality-glasögon, resa till världens största flyktingläger Za’atari i Jordanien där över 80 000 flyktingar från Syrien bor.

VÄLKOMMEN!

Vi livesänder seminariet på youtube.com/fufplay. Du kan också titta på det i efterhand och ge dig in i debatten om fred och säkerhet på biståndsdebatten.se/fredsakerhet2015. Där hittar du seminariefilmen och exklusiva debattinlägg.