Skriv fantastik: Kurs för unga

Arrangör Jorun Modén - Författarkurs.se
Tid 2024-06-26 15:002024-08-07 17:00
Plats La Petite Mort, Karlaplan, STOCKHOLM, Stockholm
Skriv fantastik
2900 kr

Du ska vara 15-25 år för att delta i denna grupp - målgruppen är ungdomar och unga vuxna. Kursens innehåll är dock samma som till vuxna deltagare. Om du vill ha en faktura som du betalar närmare kursstart, kan du mejla jorun.moden@gmail.com

Vill du skapa egna världar eller vrida på verkligheten ett snäpp? Hitta på ett magiskt system eller utforska en filosofisk fråga genom fantasy? På skrivarkursen "Skriv fantastik" tar vi fantasy, SF och magisk realism samt skräck på största allvar och till nya nivåer. Du får lära dig vad du behöver tänka på vid ett världsbygge och hur du hittar rätt typ av dramaturgi till ditt skrivprojekt, men också hur du väcker känslor och förtrollar läsaren med din stil. Kursen lämpar sig både för dig som vill skriva romaner och som vill planera äventyr för rollspel (eller andra spelsystem). 

Kursplan i ett nötskal
Vi går igenom verktyg som tar dig genom hela skapelseprocessen: från idé till publicerad roman. I kursen ingår Hjältens resa som kompass och modell för en berättelse - den kan användas till alla typer av historier men lämpar sig lite extra bra för fantastik. Dessutom får du lära dig att använda arketyper för att vända och vrida på karaktärer som får liv och nerv. Du lär dig skrivandets hantverk, men får också ta del av inspiration från ikoniska författare inom fantastik. När vi studerar tekniker för fascinerande karaktärer och effektiva kapitel hämtar vi till exempel knep från rollspel. Du får också veta hur du vässar din scenteknik och håller läsaren som klistrad. 

Bollplank
Bollplank på idéer och feedback på ett synopsis + 3.000 ord ingår om du vill (motsvarar ca 10 boksidor). I början av kursen lämnar du in ett synopsis för att få bollplank på din dramaturgi. Mot mitten eller slutet av kursen lämnar du in dina övriga texter, gärna hela kapitel. 

Lärare
Din lärare blir författaren Jorun Modén som skriver magisk realism, fantasy och SF - ett stort antal av hennes tidigare elever är nu utgivna.  

Plats
Kursen äger rum i den magiska miljön på La Petite Mort i Stockholm.

Zoom och videoinspelningar
Samtliga träffar sänds även via ZOOM och spelas in, så du kan delta även om något datum inte passar. 

Material
Kursmaterial ingår. 

26 juni 15-17
Idéer, skrivtid och rutiner
Välkommen att presentera ditt skrivprojekt - eller att sätta igång med ett nytt. Vi jämför olika utgångspunkter och teman för att skriva fantastik. Vi hjärnstormar, fyller idégarderoben och leker med tekniker för att flödesskriva, till exempel att skrivsprinta. Välja målgrupp, perspektiv och tempus.

3 juli 13 -17
Skapa en värld + Hjältens resa
Du får professionella verktyg till ditt världsbygge och kunskaper om dramaturgi. Vi går igenom Hjältens resa, en teori som ofta passar till att skriva fantastik, och passar på att utforska dramaturgiska modeller med inspiration från sagor. Målet är att du ska kunna planera din berättelse och fängsla din läsare från början till slut.

Arketyper och masker (hör ihop med Hjältens resa)
Med hjälp av arketyper skapar vi minnesvärda karaktärer – men vi går också igenom knep för att se till att läsaren verkligen bryr sig om dina karaktärer. Arketyper kan dessutom varieras i det oändliga med hjälp av masker och kontraster. Bonusmaterial: Verktyg för att skapa karaktärer med hjälp av karaktärsblad och tärningar. 

24  juli 15-17
Gestalta som Octavia
Gestaltning och exposition. Precis som inom vilken genre som helst behöver du som skriver fantastik kunna gestalta för att se till att skrivandet kommer till liv. Du behöver också se upp så att du inte råkar infodumpa. Lösningen stavas återigen gestaltning.
Bonus: Exempel på gestaltning från Octavia Butler med flera författare.

31 juli 13-17
Berättarknep och magi

Om du vill använda magi eller leka med övernaturliga teman, behöver du fundera ut vilka villkor och regler som ska gälla. Magi som alltid fungerar och under vilka omständigheter som helst blir sällan spännande nog. Vi genomför en workshop där du lär dig att höja spänningen på flera sätt: med hjälp av berättarknep, polaritet och priset för magi.

Rollspelens mästare
Många fantastikförfattare - däribland Jorun Modén - har någon gång spelat rollspel i olika former. Du får med dig berättarteknik och de bästa knepen från rollspelens värld för att skapa både en helhet och kapitel som håller läsaren som klistrad. Ingen tidigare erfarenhet av rollspel behövs. Passa på att vässa ett kapitel, eller skriv ett nytt.

7 augusti 15-17
Stilmedveten med Ursula

Denna eftermiddag viger vi till ordens magi: hur du skapar känslor och spänning med inte bara rytm och melodi utan också bildspråk. Vi tar också upp konsten att hitta på och införliva egna ord och begrepp i skrivandet.
Bonus: Stilövning med Ursula K. Le Guin

Kurslokalen, hund och fika
La Petite Mort är en mötesplats för kultur, design och litteratur alldeles vid Karlaplan. Hund förekommer ofta i lokalen - om du är allergisk hälsar vi dig i stället välkommen till en distanskurs. Kaffe/ te och fika ingår i kurspriset.

Så hittar du till La Petite Mort: Adressen är Grevgatan 68. Lokalen ligger nära T-bana Karlaplan.

Vi blev utgivna
Jorun Modén har bland annat haft E.P. Uggla, Sabine Mickelsson, Linda Johansson och Mikael Mansén som elever. Jonas Morian, rollspelsförfattare, har också gått en kurs i Joruns regi. Här kan du läsa mer om utgivna elever: 
Forfattarkurs.se/walk-of-fame-vi-blev-utgivna/

Jorun Modén
Din kursledare har skrivit fantasyromanen Samael (som finns onämnd i antologin Från Tolkien till Thydell), Embla: Om du ändå levde nu, den prisbelönta SF-novellen Socioterna, flera fantasynoveller, bestiariet Vidunder: Om magiska väsen och deras läten samt Skriv skriv skriv: Verktyg för författare. Läs mer om Jorun och hennes böcker här:
Forfattarkurs.se/om-forfattaren/

Samael – min debutroman | Författarkurs.se
Betyg
Joruns kurser får ständigt högsta betyg från deltagarna och målet är att du ska bli lika nöjd. 

Frågor eller funderingar? Mejla jorun.moden@gmail.com