Exodus

Arrangör MRF-Filmfestival för mänskliga rättigheter
Tid 2023-11-21 18:0020:15
Plats Kulturhuset Blå Stället/Angereds bio, Göteborg
Exodus
 

I en film fylld med mänsklig värme får vi lära känna 12-åriga Amal som flyr kriget i Syrien och tvingas lägga sitt liv i människosmugglaren Sams händer. Sam är den som kan rädda henne från såväl krigets som människohandelns fasor och Amal är den som med sin fantasi och lekfullhet kan lätta på Sams cyniska sinne och förmå honom att göra upp med sitt förflutna.

”Exodus är baserad på sanna historier. Från alla de miljoner människor som varit med om krig och flykt. Däribland min egen familj. […] Filmens ingång till ämnet är unikt. Jag kommer att berätta den här historien med fantasi, humor, värme och hoppfullhet, vilket var det som fick mig att överleva när jag som 6-åring ensam fick fly från Libanon med hjälp av människosmugglare”, berättar Abbe Hassan, regissör.

Regi: Abbe Hassan Längd: 100 minuter Land: Sverige 2022 Talat språk: arabiska, engelska Textat på: svenska 


Efter filmen: samtal med Gorki Glaser-Müller 
Efter filmen kommer Gorki finnas på plats för att samtala med publiken omkring temat i filmen. Gorki är regissör, skådespelare och manusförfattare. Han är senast aktuell med dokumentärfilmen "Children of the enemy" och kommer detta år arbeta med att regissera "Bränder" på Malmö stadsteater.