Skriv fantastik: Fantasy, SF, skräck och magisk realism

Arrangör Jorun Modén - Författarkurs.se
Tid 2023-10-15 16:002023-11-26 18:00
Plats La Petite Mort, Karlaplan, STOCKHOLM, Stockholm
Skriv fantastik - Fyra workshops (totalt 8 timmar)
1900 kr

Vill du skapa egna världar eller vrida på verkligheten ett snäpp? Hitta på ett magiskt system eller utforska en filosofisk fråga genom fantasy? På skrivarkursen "Skriv fantastik" tar vi fantasy, SF och magisk realism samt skräck på största allvar och till nya nivåer. Du får lära dig vad du behöver tänka på vid ett världsbygge och hur du hittar rätt typ av dramaturgi till ditt skrivprojekt. 

Dessutom får du lära dig att använda arketyper och masker för att vända och vrida på karaktärer som får liv och nerv. Under en spännande kväll går vi igenom Hjältens resa som kompass och modell för en berättelse - den kan användas till alla typer av historier men lämpar sig lite extra bra för fantastik.  

Sista lektionen handlar om att ta de bästa knepen från rollspel för att förhöja din scenteknik och hålla läsaren som klistrad från början till slut. 

Din lärare blir författaren Jorun Modén som skriver magisk realism, fantasy och SF - ett stort antal av hennes tidigare elever är nu utgivna. 

Kursen består av fyra workshops på söndagar i den magiska miljön på La Petite Mort i Stockholm. 

15 oktober: Skapa en värld
Var redo att presentera ditt skrivprojekt - eller att sätta igång med ett nytt. Vi idéstormar och går igenom knep och verktyg för att skapa en ny, skön värld. Du får också med dig kunskaper om dramaturgi och Hjältens resa. 

22 oktober: Arketyper och masker
Med hjälp av arketyper skapar vi minnesvärda karaktärer - och med hjälp av masker kan vi variera dessa i det oändliga. Du får också med dig knep som får läsaren att bry sig om dina karaktärer. Bonusmaterial: Ödets tärningar - för dig som vill testa att skapa karaktärer med hjälp av karaktärsblad och tärningar. 

19 november: Rollspelens mästare
Många fantastikförfattare - däribland Jorun Modén - har någon gång spelat rollspel i olika former. Du får med dig berättarteknik och de bästa knepen från rollspelens värld för att skapa både en helhet och kapitel som håller läsaren som klistrad. Ingen tidigare erfarenhet av rollspel behövs. 

26 november: Gestalta som Ursula

Gestaltning och exposition. Precis som inom vilken genre som helst behöver du som skriver fantastik kunna gestalta för att se till att skrivandet kommer till liv. Du behöver också se upp så att du inte råkar infodumpa. 
Bonus: Stilövning från Ursula K. Le Guin

Kurslokalen, hund och fika
La Petite Mort är en mötesplats för kultur, design och litteratur alldeles vid Karlaplan. Hund förekommer i lokalen - om du är allergisk hälsar vi dig i stället välkommen till en distanskurs. Kaffe/ te och en chokladbit ingår i kurspriset.

Så hittar du till La Petite Mort: Adressen är Grevgatan 68. Lokalen ligger nära T-bana Karlaplan.