MASTERCLASS för författare med Jorun Modén

Arrangör Författarkurs.se - Jorun Modén
Tid 2023-04-27 19:002023-05-25 20:30
Plats Distans, Online
6. VÅGA VARA SENSUELL
Platser kvar: 3
220 kr
7. KÄLLFORSKNING, SINNEN OCH DETALJER
Platser kvar: 3
220 kr
8. BERÄTTELSENS HJÄRTA
Platser kvar: 3
220 kr

Vill du utforska nya vägar som författare och kanske öppna dörrar du inte visste fanns? Våren 2023 ger jag en serie workshops som tidigare endast har varit tillgängliga live. Varje seminarium innehåller verktyg, skrivövningar, utbyte av skrivtips och möjlighet att ställa frågor. Tillsammans skapar vi massor av inspiration och klassrummet kommer hem till dig oavsett var du råkar befinna dig!

Du kan boka enstaka seminarier - eller hela serien med 20% rabatt. Om du bokar hela serien och inte varit med från början får du tillgång till inspelningar av de föreläsningar du har missat + material att studera i egen takt. Föreläsningarna ges via verktyget ZOOM och pågår i cirka en timme med ytterligare en halvtimme avsatt för frågor och samtal.


Vänligen läs noga igenom hela kursbeskrivningen innan du bokar. Mina författarkurser har fått högsta betyg från tidigare kursdeltagare och jag hoppas att du ska bli lika nöjd. 


Förkunskaper: Du ska ha gått minst Författarkurs 1 eller motsvarande, alternativt ha tillägnat dig grunderna i kreativt skrivande på annat sätt.


PROGRAM - VÄLJ EN ELLER FLERA 


1. DEN PERFEKTA TITELN

Vad är egentligen den perfekta titeln? Trender i titlar. Och måste titeln vara klar när du skickar in manuset? Du är välkommen att ta med dig funderingar kring titlar i ditt eget bokmanus. Var beredd att berätta kortfattat om vad din bok handlar om. Vi hjärnstormar titlar åt varandra.

Bonus: Mål för ditt skrivprojekt 2023.

9 februari 19:00 - 20:30 


2. FÖRSTA RADERNA - OCH DE SISTA

Kraften hos första raderna - och de sista. Temat utforskas både som helhet och vad gäller scenteknik samt kapitelteknik. Början på ditt manus är avgörande för att bli antagen hos ett bokförlag - se till att det inte går att lägga ifrån sig! Ta gärna med dig ett kapitel som du vill passa på att vässa under lektionstid.

23 februari 19:00 - 20:30 


3. MINGEL FÖR KARAKTÄRER

Hur skulle våra karaktärer agera på en fest? Är din huvudperson den som alla svärmar runt på festen? Eller den som kanske inte märks så mycket men visar sig bära på en upplevelse eller förmåga som fascinerar när vi kommer lite närmare? Du får lära dig att fascinera och bygga karaktärer med festen som metafor. Komplimanger och förolämpningar som tankeverktyg och inspiration. Vi skickar också våra karaktärer på fest och utforskar vad som händer. 

9 mars 19:00 - 20:30 


4. HUMOR I OLIKA FÄRGER

Humor kan vara alltifrån lättsam till nattsvart, eller rent av en överlevnadsinstinkt. Vilken roll kan humor spela i ditt manus? Ska en viss karaktär ha ett sinne för humor och ska den vara ljus eller nattsvart? Ska läsaren skratta åt dråpliga situationer eller en twist? Eller skriver du i en genre där humor är ett måste? Vi går igenom några tekniker för att skapa humor i dialog, i situationer och i stilen. Inspiration: Timing och talet tre med Hannah Gadsby. Att sno humor och skämt från verkliga människor.

23 mars 19:00 – 20:30


5. FOTOGRAFISKT SINNE

Ett fotografi är aldrig hela verkligheten, utan visar hur en fotograf såg ett motiv vid ett visst tillfälle. Dessutom färgas bilden av fotografens känsla för detaljer och perspektiv. Med fotografen som förebild lär vi oss skapa ännu mer fascinerande miljöer. Det är vanligt att vakna eller sitta i nybörjarmanus … testa att ligga på rygg eller springa för livet i stället? 

6 april 19:00 - 20:30 


6. VÅGA VARA SENSUELL

Att skriva scener med sensuella eller erotiska inslag känns ofta som en utmaning. Hur mycket ska man visa och hur mycket bör snarare lämnas till läsarens fantasi? Beror det på genre? Alla som vågar får tillfälle att högläsa en text där du hettat upp stämningen lite extra. Antingen i känslor och tankar eller i ord och handling. 

27 april 19:00 - 20:30 


7. KÄLLFORSKNING, SINNEN OCH DETALJER

Hur kan källforskning tillföra stoff till ditt skrivande och hur går du bäst till väga för att källforska? Du får med dig knep från både journalistiken och författarproffs. Förbered dig gärna genom att ägna dig åt efterforskningar för en scen i ditt skrivprojekt. Exempel: Om någon ska äta i scenen: se till att äta den maträtten och gärna i samma miljö. Vi jämför våra upplevelser och vad som hände med skrivandet.

Hemuppgift: Se ovan. Källforska och använd alla sinnen för att hitta detaljer till att skriva en scen. Du kan redigera en scen du redan har eller skriva en helt ny.

11 maj 19:00 - 20:30 


8. BERÄTTELSENS HJÄRTA

Vad vill din berättelse med dig och läsaren? Ibland vet vi redan innan vi börjar skriva, och ibland inte förrän vi har skrivit hela historien. Vi tar pulsen på varandras projekt och vad de betyder för oss. Bonustema: Genre. Spelar genre någon roll? Finns det regler vi behöver följa eller vill bryta? 

25 maj 19:00 - 20:30 


DET HÄR INGÅR I VARJE SEMINARIUM

1. Vi träffas i ZOOM där du får verktyg och knep till ditt skrivande som hjälper dig att höja ditt personbästa.


2. Varje träff blir det minst en skrivövning så att du får omsätta teori till praktik. Övningarna kan också appliceras på ett eget skrivprojekt.


3. Seminariet avslutas med frågestund och utbyte av deltagarnas egna tips.


4. Efter seminariet får du tillgång till en inspelning under 100 dagar och en sammanfattning av de verktyg vi har gått igenom.


5. Aldrig testat ZOOM? Du får instruktioner för hur du kommer igång och möjlighet att värma upp med kursledaren en stund innan vi börjar. Det går bra att dyka upp som åskådare, vilket innebär att du deltar med avstängd kamera och gör alla övningar enskilt.


6. Inbjudan till en sluten Facebookgrupp där du kan diskutera skrivandet och hitta skrivande vänner.


Det ingår ingen lärarfeedback i den här kursen, vars syfte är att ge dig verktyg för proffs för att utveckla ditt manus på egen hand. Om du söker en kurs med lärarfeedback kan du i stället söka till Författarkurs 1-3.


Bokningen är bindande men vid sjukdom eller olycka får du tillbaka avgiften.  


Mer information om arrangören hittar du på Författarkurs.se

Vill du veta mer om din kursledare Jorun Modén så kan du läsa mer HÄR.