Marschen mot Rom - Exklusiv förhandsvisning

Arrangör MRF-Filmfestival för mänskliga rättigheter
Tid 2022-11-20 13:0015:30
Plats Bio Capitol, Göteborg
Bio Capitol
 

Genom tidigare okända bilder och sin karaktäristiska filmanalys berättar Mark Cousins om fascismens födelse i Italien och sedermera spridning över Europa. Marschen mot Rom är delvis en essäfilm och delvis ett historiskt dokument där Cousins kontextualiserar historien och visar att dåtiden är en spegelbild av vår egen tid. En tid där massmedia manipuleras och extremhögern långsamt kryper fram igen.


Mark Cousins är den nordirländske regissören och manusförfattaren vars filmserie The Story of Film: An Odessy blivit unisont hyllad av kritiker och publik. Hans filmer har regelbundet haft premiär på prestigefulla filmfestivaler såsom Cannes, Venedig och Berlin. Filmen är skriven tillsammans med den italienska författaren och regissören Tony Saccucci.

The March on Rome har premiär på italienska biografer i slutet av Oktober, exakt 100 år efter Benito Mussolinis ökända uppror. Filmen har svensk biopremiär 2023 och distribueras av Edge Entertainment.

Längd: 98 min Regi: Mark Cousins Land: Italien 2022 Talat språk: engelska, italienska Textat språk: engelska

Denna visning har fritt inträde

Efter filmen: Samtal om högerpopulismens framväxt i Europa med Sanjin Pejković, filmvetare och skribent tillsammans med Beatrice P. Garcia, filmare.

Visningen arrangeras av MRF-Filmfestival för mänskliga rättigheter, ABF, Filmcentrum och bio Capitol.