Kortfilmsprogram: Försvar/ Dansa min docka

Arrangör MRF-Filmfestival för mänskliga rättigheter
Plats Hagabion, salong 1, Göteborg

Eventet stängt för nya bokningar

Kortfilmspaket: Vi visar två aktuella kortfilmer från Simon Elvås och Jasmijn Kooijman.  

Dansa min docka:
En berättelse som kretsar kring asylrätten. Med humor och stor igenkänning levandegörs dockorna som föreställer de människor som påverkar – och de som påverkas – av den svenska migrationspolitiken. I Kooijmans hybridfilm möter vi papperslösa personer, asylrättsaktivister och handläggare på Migrationsverket. De små vardagliga momenten, från när livet pågår som vanligt, skildras mellan de stora och livsavgörande besluten som tas över huvudet på huvudpersonen Ali, som i åratal försökt få tillstånd att stanna i Sverige. Kritiken mot de samhällsstrukturer som gör osäkerheten så stor för de asylsökande går inte att ta miste på och mitt i det allra hemskaste lyckas filmen också vara rolig.

Regi: Jasmijn Kooijman, Längd 15 min, Land: Sverige 2022, språk: Svenska

Försvar:
En turkisk militärdelegation är på besök och ingenjören Josef har fått förtroendet att sälja in det nya svenska vapensystemet. Tyvärr är Josefs 16-åriga dotter Nadia fredsaktivist och tillsammans med sina kompisar är hon fast besluten att stoppa försäljningen. När Josef inte kan hitta sitt passerkort bryter kaos och familjegräl ut mitt i världspolitiken.

Regi: Simon Elvås Längd: 20 minuter Land: Sverige 2022 Talat språk: Svenska Textat på: svenska

Efter filmen: Simon Elvås
Simon Elvås är en regissör som ofta gräver inom maskulinitet och skam inom ämnen såsom klimatkrisen och den svenska vapenexporten. Filmen Försvar grundar sig på hans egna erfarenheter av att ta plats i en familj genom politiskt ställningstagande. Den blev shortlisted till en Student Bafta samt visats på Stockholms Filmfestival och Nordisk Panorama. Simon examinerades från fiktionsregi på Stockholms Konstnärliga Högskola under mitten av 2021.