Bränd frihet – en föreläsning om Marias liv och hedersrelaterat våld

Arrangör QBNetwork
Tid 2022-09-21 17:3019:00
Plats Fridhemsplan (exakt adress meddelas via e-post), Stockholm
Medlem i QBNetwork
 
Jag önskar delta som gäst
 

Varmt välkomna till QBNetworks Meet Up med föredrag av Maria Rashidi och Elisabet Omsén.


Bränd frihet – en föreläsning om Marias liv och hedersrelaterat våld med Maria Rashidi, kvinnorättsaktivist och ordförande i föreningen Kvinnors rätt, Elisabet Omsén, frilansjournalist och författare till Marias biografi ”Bränd Frihet”

Tid: 21/9 kl. 17.30 
Dryck och enklare snacks serveras. Tid för mingel och nätverkande innan föredraget startar.

Plats: Fridhemsplan (adress meddelas via e-post till dig som bokar).

Detta är ett kostnadsfritt event för QBNetworks medlemmar. Är du ej medlem i QBNetwork så kan du boka detta event som gäst - men förbokning är ett krav.


---------------------------------------------------------

Kvinnorättsaktivisten Maria Rashidi är känd genom sin kamp mot hedersvåldet i Sverige. Hennes självbiografi ”Bränd Frihet” är en livsberättelse om förtryck, misshandel och frigörelse. ”Man måste förstå att hederskulturen kan ta sig olika uttryck och former, där våldet många gånger är osynligt, menar Maria Rashidi som länge arbetat aktivt med kvinno- och jämställdhetsfrågor. Genom sitt arbete kan hon göra frågan om förtryck och våld i hederns namn större än sin personliga berättelse och placera in den i en politisk och samhällelig kontext. Här samtalar hon med frilansjournalisten Elisabet Omsén som skrivit hennes biografi ”Bränd Frihet”.


Ur biografin ”Bränd Frihet”:
När Maria Rashidi efter 18 år av misshandel begärde skilsmässa från sin make, hämnades han genom att kasta syra i hennes ansikte. Motivet i handlingen är själva grundkodexen i hedersideologin: ägandet och kontrollen av kvinnors kroppar och sexualitet. Om maken inte fick äga Maria, skulle inte heller någon annan man få njuta av hennes skönhet.


Väl mött!


Bästa hälsningar,
Siv Thuresdotter
siv@qbnetwork.se

Läs mer om nätverket QBNetwork - se hemsidan www.qbnetwork.se