Lev!

Arrangör Skellefteå kommun
Tid 2022-01-27 19:0021:00
Plats Sara kulturhus, Scen 4. Torggatan 9., Skellefteå
Fullbokad
Föreställning Lev!
 
Lev! Väntelista
 

LEV!

Ellenor Lindgrens föreställning Lev är ett electromusikaliskt kollage av Sara Lidmans tal, ett lapptäcke med gnistrande lappar från Sara, en samling uppmaningar, åthutningar, tankegångar och kärleksförklaringar.

Föreställningen avslutas med en föreläsning om Sara Lidman som agitator.

Lev är påminnelser om att vi ska tänka, protestera, diskutera, agera, respektera, älska – helt enkelt – leva – medans vi håller på. Lev!

I en recension i Norran skrev Maria Wallin: ”Det är omöjligt att värja sig mot Saras ord och Ellenor Lindgrens röst… Det är lika mycket knutna nävar som bultande hjärta. När hon i slutet deklarerar att under den korta stund vi är här så måste vi följa Saras motto, hennes utropstecken: lev, ja, då är det bara att lyda!”

Om föreställningen
Sara Lidman är en stor förebild för Ellenor Lindgren och hon var en fantastisk talare. Från 50-talet ända fram till sin död 2004 höll Sara Lidman mängder av offentliga tal. Cirka 200 av dem finns bevarade i forskningsarkivet i Umeå. Föreställningen bygger på delar, lika aktuella då som nu och som bör och förtjänar att höras igen! Föreställningen innehåller exakta citat av Sara, från demonstrationer, solidaritetsmöten, invigningstal och andra offentliga möten. Citaten vävs samman i ett musik kollage av Tim Enberg med bearbetning av Manne von Ahn Öberg, i centrum av det hela står Ellenor tillsammans med Sara.

Produktionsuppgifter:

Ellenor Lindgren (Skellefteå) Idé, manus, projektledning, framförande

Tim Enberg (Skellefteå) Musik

Manne von Ahn Öberg (Jävre) Mastring, mixning, teknik

Helena Engberg Tunström (Malmö) Sceniskt bollblank

Harald Larsen (Skellefteå) referensperson text


Denna föreställning är finansierad med medel från Statens Kulturråd, Konstnärsnämnden, Region Västerbotten och Skellefteå Kommun.

I samarbete med Skellefteå kommuns Demokratiåret, Bilda och Skellefteå Riksteaterförening.

Salongen tar max 100 personer. Om det är fullbokat lägg gärna till ert  namn på väntelistan.