Skriv som en journalist! ZOOM + lektionssajt

Arrangör Författarkurs.se
Tid 2020-10-22 19:002020-12-10 21:00
Plats Distans, Online

Eventet stängt för nya bokningar


Skriv som en journalist – distanskurs i journalistiskt skrivande

De har inte att göra med att du behövde lära dig att skriva. Låt dem tro att du föddes sådan. – Ernest Hemingway.

Driver du en blogg, är du webbredaktör eller författare som vill vässa verktygen i journalistiskt skrivande? Det här är en distanskurs där du på bara åtta veckor lär dig knep som omedelbart gör skillnad för dig och dina läsare. Du får både live-lektioner (via ZOOM) och tillgång till en lektionssajt. Klassrummet och din lärare kommer alltså hem till dig oavsett var du råkar befinna dig! Under kursen skriver du artiklar som du postar i en egen journalistlya. Kursen har fått högsta betyg från tidigare kursdeltagare och mitt mål är att du ska bli lika nöjd.

Hösten 2020 kan du gå ”Skriv som en journalist” med start den 22 oktober.
Kursen pågår i 8 veckor + en bonusvecka där vi gör klart de sista uppgifterna och knyter ihop. Vi har studieuppehåll vecka 44. Räkna med att du varje studievecka behöver kunna avsätta i snitt 4 timmar samt skriva minst två texter på 1.000 – 3.000 tecken vardera för att klara av kursen. Varje vecka har du möjlighet att delta i en live-sänd lektion via ZOOM, med teori, övningar och diskussioner. Kursmaterialet presenteras också på en lösenordsskyddad lektionssajt där du lämnar in dina skrivuppgifter.

Det här är en distanskurs där du på bara åtta veckor lär dig knep som omedelbart gör skillnad för dig och dina läsare. Under kursen skriver du artiklar som du postar i en egen journalistlya.  Varje kursvecka erbjuds lärarledd live chatt. Arkivet läggs upp på lektionssajten utifall att du inte har möjlighet att närvara.

Live-lektioner via ZOOM torsdagar 19 - 20.30
Varje vecka öppnar en ny lektion. I den lärarledda lektionen via ZOOM får du svar på frågor, övningar och diskussionsuppgifter. ZOOM-lektionerna pågår i 2 x 45 minuter (vi har en kort paus efter halva tiden). På så vis får du både det bästa från en live-kurs och en distanskurs. Start den 22 oktober klockan 19.00 och därefter ses vi den 5 november, 12 november, 19 november, 26 november, 3 december och 10 december. Lektionssajten håller öppet i minst två extra veckor så att du kan studera färdigt i lugn och ro, dock är deadline för inlämningsuppgifter en vecka innan kursens slut.

Allt det här får du med dig
– En egen journalistlya. Du publicerar dina texter i din journalistlya, en egen sida där du också har en bild och en presentation av dig själv. Hela lektionssajten är lösenordsskyddad och kan endast nås av dig och dina studiekamrater.

– Nya lektioner en till två gånger i veckan: du lär dig proffsens knep för att bygga upp artiklar och skriva texter som din målgrupp vill läsa. I vilken ordning bör man presentera sitt material och hur hittar man vinkeln för en artikel? Hur tänker journalister?

– Lär dig en enkel teknik för att skriva artiklar som kan jobba flerdubbelt (som notis, artikel och fördjupning).

– Förstå din läsare. För att nå dina läsare studerar du hur man lär känna sina målgrupper och konsten att skapa en tänkt avsändare.

– Nyhetsvärdering och konsten att hitta idéer. Lär dig bedöma vilka artiklar som kommer att väcka intresse.

– Artikelformat och riktlinjer. Utan form flyter texten ut – en form gör ditt budskap mer attraktivt. Du får en starkare profil och underlättar för läsaren. Så småningom lär du dig skriva enligt formatet och sparar både tid och energi.

– Skriva krönika. Vad gör en krönikör? Lär dig utforma en intresseväckande krönika och hitta din egen stil.

– Intervjuteknik. Så förbereder du dig så att du får ut mesta möjliga av intervjun.

– Internets förutsättningar och SEO (sökordsoptimering).

– Skriv levande med storytelling, gestaltning och känslor. Få fram livet och känslorna med hjälp av tekniker från litteraturens värld. Inspirerande för både dig och din läsare!

– Bonusmaterial: Pressmeddelanden och rapporter, källforskning och andra artiklar anpassade speciellt för dig och gruppen.

– Kurskompisar och kursledare – samtidigt som du kan studera oberoende av var du råkar befinna dig.

– Övningar och personlig feedback. Till varje delmoment i kursen gör du minst en skrivövning, det vill säga ungefär två i veckan. Du får feedback både från kursledaren och dina kurskamrater. Uppgifterna beräknas vara på 1.000 – 3.000 tecken (inte ord). Din kursledare Jorun Modén ger konstruktiv och positiv feedback som snabbg gör skillnad för ditt skrivande.

– Tips om konsten att söka skrivjobb. Hitta din nisch och pitcha mail till redaktörer.

Om du missar en ZOOM-lektion är det ingen fara – varje lektion spelas in så att du enkelt kan ta igen det vi gått igenom. Ca 80% av kursmaterialet arbetar du med via lektionssajten och det finns även ett diskussionsforum + möjlighet att kontakta kursledaren via mail och mobil.

Så här har det gått för några tidigare deltagare:
Emma Trobeck blev direkt efter ”Skriv som en journalist” publicerad i Värmlandsbygden med sin fantastiska intervju med stjärnkocken Fariba Ranjbars.

Britt Nyman sålde under en pågående kurs texter och krönikor till en veckotidning. Hon blev även antologiutvald.

Patrik Nilsson sålde under en pågående kurs in en artikel till Aftonbladet. 

Elin Himmerland skriver för Friskvårdsmagasinet, och har intervjuat bland annat Börje Salming. Hon har också varit med i en intervju i tidningen "Driva Eget". 

Bloggaren Hans Mebius var redan i gång som skribent på Kurera.se men önskade vässa sin skrivteknik.

Fotografen Kristina Westring har bland annat sålt in reportage till Allt om trädgård och tidningen Traktor.

Helena Stenros fick fast jobb som krönikör (och har också sålt in en novell till tidningen Allas).

Andra deltagare har fått växla om på sin nuvarande arbetsplats till en roll med mer journalistiskt skrivande. Jag har också deltagare som bloggar eller driver hemsida och vill nå fler läsare med sina ord. Mer information om hur kursen blev till finns längre ner på sidan. Välkommen att maila jorun.moden@gmail.com om du har frågor eller vill anmäla dig.

________________________

Kursledaren som försvann

Grunden till den här kursen kom till för ett par år sedan när Studieförbundet Vuxenskolan ringde upp mig för att fråga om jag kunde ta hand om en kurs i journalistiskt skrivande. Deltagare fanns men den tänkta kursledaren var spårlöst försvunnen.

”Ja det ska nog gå”, hörde jag min egen röst svara samtidigt som jag tänkte att det kunde jag väl inte alls. Jag var ju en rookie utan journalistisk utbildning! Så här i efterhand är jag skyldig den försvunna kursledaren ett TACK!

Efter samtalet satte tankarna igång. Visserligen har jag inte gått Journalisthögskolan, men när jag var fjorton började jag skriva artiklar för Länstidningen i Östersund. Äldre journalister var mina kloka lärare under fem år och jag fick ovärderliga lektioner kring det praktiska. I bagaget hade jag också motsvarande en halv fil kand i franska och en fil kand i engelsk litteratur. Jag hade jobbat som språkkonsult i svenska och engelska, som webbredaktör och så småningom som chefredaktör för en hälsosajt. På vägen hade jag också skrivit flera böcker och fått tre barn. Det fanns säkert fler som ville blogga eller skriva journalistiskt men precis som jag inte hade de ”rätta” kunskaperna. Nog skulle det bli en kurs!

Kursen fick högsta betyg av deltagarna och jag har sedan dess även gett en kurs i journalistiskt skrivande hos PTS. Jag ger också författarkurser, både fysiskt i Stockholm och på distans, och det var en före detta kursdeltagare som frågade om jag inte kan ge även journalistkursen i en distansvariant. Ja, varför inte? Nu kör vi!

Om kursledaren
Efter min blixtinsats på Studieförbundet Vuxenskolan grundade jag Författarkurs.se som jag fortfarande driver och som är högst rankad om man söker på just ”författarkurs”. Jag har även en personlig författarhemsida och skriver på nya böcker. Tidigare har jag gett ut fackböckerna Xybermetal (endast som e-bok) och Nära föräldrar, samt romanen Samael och novellen Socioterna. Vid flera tillfällen har jag även frilansat, till exempel i tidningen Skriva.

Bokningsvillkor
Bokningen är bindande, men om deltagaren blir sjuk eller råkar ut för en olycka, återbetalas hela kursavgiften mot uppvisande av läkarintyg. Om deltagaren avbokar av andra skäl eller inte betalar kursavgiften i tid, återfås inte bokningsavgiften. 

Kontakt/ anmälan
Maila jorun.moden@gmail.com om du har frågor eller önskar anmäla dig.

Boka via knappen längst upp på sidan. Frågor eller funderingar? Maila gärna jorun.moden@gmail.com

Till arrangörens hemsida: http://forfattarkurs.se/
Till arrangörens Facebooksida: https://www.facebook.com/forfattarkurs/