Lunchföreläsning: Så kan vi lätta på klimatavtrycket

Arrangör Klimatlätt
Tid 2020-02-20 12:0013:15
Plats Ihresalen, Engelska parken, Uppsala
Så kan vi lätta på klimatavtrycket
 

Det finns mycket vi kan göra redan idag för att minska vår klimatpåverkan och med hjälp av nya verktyg har det blivit lättare att få koll på sitt eget klimatavtryck. Hur kan det hjälpa oss att agera och vilken roll spelar olika val i vår vardag? Varför är det svårt att agera hållbart när vi vet att vi måste göra det och hur bryter vi mönster? Hur kan vi tillsammans skapa engagemang för att snabba på klimatomställningen? Klimatlätt bjuder in till en lunchföreläsning för att diskutera vägen framåt!

Veganska lunchwrap serveras från kl 11.45 och föreläsningen börjar kl 12.00 – kom i tid!

Program

Konsumtionskulturens tvingande logik – varför gör vi inte som vi säger
Katarina Graffman, fil. dr. i kulturantropologi med fokus på konsumtionskultur

Är människan som art oförmögen att tänka och handla långsiktigt i vardagen? Och om vi människor ska ändra beteende, vad behöver vi då lära oss om människan? Genom att förstå konsumtionskulturen och den sociala rollen som konsumtion spelar för människor kan vi bättre förstå varför människor inte agerar på all den information och fakta som finns idag om klimatförändringar.  

Kan appar hjälpa oss att göra mer hållbara val i vardagen?
David Andersson, forskare hållbar konsumtion samt grundare av appen Svalna

Hur klimatkalkylatorer kan hjälpa oss att förstå utsläppen av vår konsumtion och vilka förändringar vi behöver göra för att minska klimatpåverkan.

Studentengagemang och organisering för klimatet
Klimatstudenterna Uppsala universitet

Klimatstudenterna höjer sina röster och hjälper lärosäten att leda vägen och leva som de lär. Hur kan studenter tillsammans påverka för att skapa förändring?

Utmana varandra att lätta på klimatavtrycket
Sofia Andersson, bitr. kampanjledare Klimatlätt Uppsala

Att lätta på klimatavtrycket behöver varken vara svårt eller tråkigt – tvärt om! Utmana dig själv och dina studievänner att minska klimatavtrycket. Klimatlätt är en kampanj som vill underlätta för alla oss som bor, jobbar eller pluggar i Uppsala län att leva mer hållbart. Tillsammans blir det roligare! 

Moderator: Linnéa Haeggström, kampanjledare Klimatlätt Uppsala

 

Varmt välkommen!