En dag till att leva

Arrangör MRF-Filmfestival för mänskliga rättigheter
Plats Filmstaden Bergakungen, Göteborg
En dag till att leva
 

Warsawa, 1975. Ryszard Kapuscinski är en krigskorrespondent med veteranstatus, en idealist och en anhängare av hopplösa fall och revolutioner.

På polska nyhetsbyrån övertalar han sin chef att åka till Angola där ett blodigt inbördeskrig har utlösts efter landets självständighetsförklaring. Han åtar sig ett självmordsuppdrag: att åka in i hjärtat av inbördeskriget. Väl där vittnar han än en gång krigets brutala verklighet och upptäcker en hjälplöshet som tidigare varit främmande för honom. Angola förändrar honom för alltid: det var en journalist som lämnade Polen och tillbaka kom en författare.

Baserad på världskända reportern och författaren Ryszard Kapuscinskis memoarer är
En dag till att leva en unik och imponerande animerad film i samma anda som Waltz with Bashir. En film med häpnadsväckande animation och en otrolig berättelse baserad på en verklig historia. Filmen fick strålande kritik efter premiären på filmfestivalen i Cannes och vann Publikens pris på filmfestival i San Sebastian. Filmen har även vunnit priset för Bästa animerade film på European Film Awards.

Regi: Raúl de la Fuente, Damian Nenow 
Längd: 85 min
Land: Polen, Spanien, Tyskland, Belgien, Ungern
Språk: Engelska Textat språk: svenska

Efter filmen: Stina Hansson, dr i Freds och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet kommer att hålla i ett samtal omkring postkolonialism med publiken.