GENREP/PRESSVISNING - Helheten - Tove Sahlin

Arrangör Riksteatern
Plats Tumbascenen, Adress: Utbildningsvägen 2A, Pendelstågsstation Tumba,, Stockholm
Tisdag 8 oktober kl.19.00
 

Välkommen till Genrep/Pressvisning av Helheten, ett
angeläget allkonstverk om att vara del av något större

Helheten är föreställning att ta på, lyssna till, delta i och uppslukas av. En helhetsupplevelse som kan dröja sig kvar efter föreställningen och i form av dina egna tankar och handlingar.

Verket bygger på en rad dokumentära intervjuer med nunnor, nuckor, rektorer, mammor, rebelliska läkare, lydiga och olydiga, ensamma och flersamma. Alla bjuder de in oss att fundera kring begreppet helhet. Är det viktigt för en människa att känna sig hel, eller är det viktigare att vara en del?

Föreställningen byggs upp av dans, nyskriven musik, ljud och samvaro. Lysande kuber, besjälade med olika röster, skickas runt bland åskådarna så att den som vill kan hålla berättelsen i sina händer. På scenen sitter Maria Johansson Josephsson, sångerska och kompositör, vid sitt piano och samspelar med kuberna och de fyra fullblodsartisterna David Sigfridsson, Destiny af Kleen, Ellen Söderhult och Mårten Andersson som rör sig i rummet.

Helheten blir en rörande, angelägen föreställning som välkomnar såväl erfarna som helt nya dans- och teaterbesökare. Ett slags träningsläger för våra sinnen, där vi får en chans att pröva hur det känns att vara del av något större. Att bli insläppt och kanske släppa in.

Bakom verket står Riksteaterns huskoreograf Tove Sahlin och delar av det konstnärliga teamet som också skapade det bejublade verket DNA – Dansa Nära Anhörig för Backa teater i höstas. ”Känsloladdningen är stor och stundtals enorm” skrev Dagens Nyheter om DNA, medan Borås tidning beskrev den som ” … en personlig och fängslande dansföreställning … Missa den inte”.

Helheten ingår i ett av Riksteaterns långsiktiga tematiska spår, Demokratins gränser. Läs mer på http://demokratinsgranser.riksteatern.se

Idé, koreografi och regi: Tove Sahlin
Intervjuer, manus och konceptarbete: Malin Holgersson

Musik, arrangemang och sånginstudering: Maria Johansson Josephsson

Scenografi, ljusdesign och kostym: Josefin Hinders

Projektioner: Nemo Stocklassa Hinders

Kreativ mönsterkonstruktion: Sara-Lovise Ewertson

Medverkande:
David Sigfridsson, Destiny af Kleen, Ellen Söderhult, Mårten Andersson, Maria Johansson Josephsson

Medverkande röster:
Edvin Edin Adolfsson, Henry Ascher, Leopold K Bojsenburg, syster Karin, Malin Lindroth, Sofia Jama Liban, Max, Marco Vega, Rickard Öh