Belarus – lindring av förtrycket eller bara kosmetiska förändringar?

Arrangör Östgruppen
Tid 2019-04-04 18:0020:00
Plats ABF-huset, Stockholm
Belarus – lindring av förtrycket eller bara kosmetiska förändringar?
 

I Belarus har yttrandefrihet, mötesfrihet och föreningsfrihet länge varit satta på undantag. Rapporter om gripanden av fredliga demonstranter har mer eller mindre regelbundet strömmat in. Engagerade medborgare har nekats att bilda intresseorganisationer och dömts till eller hotats med fängelsestraff och böter när de ändå valt att fortsätta sitt engagemang.

Under 2018 kom delvis nya signaler från regimen. En repressiv lag som inskränkte föreningsfriheten avskaffades och regelverket för offentliga demonstrationer genomgick vad inrikesministern kallade en ”stenhård uppmjukning”.

Men vad fick det för konsekvenser i praktiken? Har det blivit lättare och mindre riskabelt att sprida regimkritiska åsikter i Belarus och verka för en demokratisk förändring? Fortsatta gripanden och avslag på ansökningar om demonstrationstillstånd ger en annan bild.

Vi reder ut begreppen med hjälp av belarusiska människorättsförsvarare som själva har direkt erfarenhet av repressionen.

Medverkande:
Valjantsin Stefanovitj, vice ordförande i Belarus främsta människorättsorganisation Vjasna
Alena Masljukova, människorättsförsvarare och drivande i kampanjen mot en pappersmassefabrik i staden Svetlahorsk, vars utsläpp fått omfattande negativa hälsoeffekter för lokalbefolkningen.

Språk: Ryska med tolkning till svenska

Samarrangemang med ABF Stockholm, OSSE-nätverket och Sällskapet för Studier av Ryssland, Central- och Östeuropa samt Centralasien