Invigning: Mod, kraft och engagemang!

Arrangör Östgruppen
Tid 2019-04-02 18:0021:00
Plats Solidaritetshuset, Tegelviksgatan 40, Stockholm
Invigning: Mod, kraft och engagemang!
 

Det krympande utrymmet för oberoende organisationer inom civilsamhället är en beklaglig global trend. Och i det auktoritärt styrda Belarus är detta problem mycket påtagligt.

Organisationer som värnar sitt oberoende utsätts för förföljelser eller blir till och med förbjudna att verka. Nybildade organisationer som vägrar följa i regimens ledband nekas registrering. Myndigheterna avslår rutinmässigt ansökningar om demonstrationstillstånd. Personer som trotsar besluten och demonstrerar ändå – i enlighet med rätten om mötesfrihet – döms till fängelse eller böter.

Men trots de svåra villkoren lyckas många organisationer hålla sitt engagemang vid liv, och uppnå positiva resultat i sitt arbete. Ett arbete som kräver mycket mod och uppoffringar av dem som utför det.

Vi inviger Belarusdagarna 2019 genom att uppmärksamma det belarusiska civilsamhället. Vi samtalar om dess förutsättningar att verka och mobilisera och engagera människor för en positiv samhällsutveckling i Belarus. Och vi gör det tillsammans med några av dess mest framstående företrädare, från olika sektorer och regioner.

Samtalet åtföljs av underhållning i form av sång och gitarrspel med poeten, trubaduren och översättaren Andrej Chadanovitj.

Vi serverar också lättare tilltugg under invigningskvällen.

Medverkande:
Valjantsin Stefanovitj, vice ordförande i Belarus främsta människorättsorganisation, Vjasna

Zinaida Michnjuk, ledare för den oberoende fackföreningen REP
Iryna Suchij, ordförande i miljöorganisationen Ekodom
Alena Masljukova, människorättsförsvarare och en av initiativtagarna till den aktiva miljörörelse som engagerat sig mot hälsovådliga utsläpp från en nystartad fabrik i Svetlahorsk
Andrej Chadanovitj, poet, trubadur och översättare, tidigare ordförande för belarusiska PEN