En svensk tiger - Antirasistiska Filmdagar i Helsingborg

Arrangör Antirasistiska Filmdagar i Helsingborg
Tid 2019-02-12 17:0019:15
Plats Röda Kvarn, Karlsgatan 7, Helsingborg
En svensk tiger - Antirasistiska Filmdagar i Helsingborg
 

En svensk tiger

Regi: Carl Svensson l 2018 l 1h 33 min l Språk: Svenska, engelska, tyska, engelsk textning när ej svenska talas I Åldersgräns: 15 år

Innan det är för sent måste Birgitta von Otter ta reda på sanningen om sin pappa, ambassadsekreterare Göran von Otter. Pappan var en av de första i världen att få vittnesmål om Förintelsen. På ett överfullt tåg mitt under andra världskriget förtror SS-officer Kurt Gerstein sin fasansfulla historia. Detta möte kom att plåga Göran von Otter under hela livet, även om han sällan pratade om det.

Filmen följer Birgittas sökande efter förståelse och förlåtelse för det som varit. Birgitta inser slutligen att hon måste besöka SS-officeren Gersteins dotter, Adelheid. Där ser hon att hennes pappas tystnad orsakat smärta för familjen Gerstein. De bägge kvinnorna är sammankopplade genom ett slumpmässigt möte mellan deras fäder mitt under ett krig. Ett kort möte som sjuttio år senare fortsätter att ha konsekvenser för deras liv. En känslomässig och personlig historia om skam, skuld och personligt ansvar. En film om Sverige och skulden från andra världskriget.

Antirasistiska Filmdagar arbetar med en kombination av film och samtal. Direkt efter filmvisningen följer ett samtal med filmens regissör Carl Svensson under cirka 30 min.

Filmtrailer: https://vimeo.com/286849270 
Filmen visas i samarbete med Doc Lounge Helsingborg. 

Tillgänglighet: Hörslinga finns i salongen. Det finns plats för rullstol och permobil som går bra att reservera genom biljettkassan (nås på 042-13 41 41). 

Följ Antirasistiska Filmdagar i Helsingborg på Facebook. Antirasistiska Filmdagar i Helsingborg arrangeras av Antidiskrimineringsbyrån Norra Skåne i samarbete med Medborgarskolan och med stöd från Kulturnämnden Helsingborg. 

För frågor kontakta jenny.mork@adbnorraskane.se.