Animationsseminarium 2018

Arrangör SFI
Tid 2018-11-20 13:0017:45
Plats Filmhuset, Borgvägen 1-3, Stockholm
Seminar
 

Välkommen på branschdag i Filmhuset tisdag 20 november

Årets halvdagsseminarium om svensk animation handlar om utmaningarna för svensk animation på hemmaplan och utomlands. Med besök av animationsindustrin från våra närmaste grannländer (Danmark, Norge och Finland) ska vi se på svensk animation utifrån landets gränser och på vad vi kan förändra och förbättra på kort och lång sikt. Svensk animation sett till längre fiktion (långfilm och tv-serier) är en relativt liten marknad jämfört med VFX och dataspel. Vad beror detta på och hur ska vi skapa bättre förhållanden för svensk animation?

Målgruppen för seminariet är huvudsakligen yrkesverksamma inom animationsindustrin; producenter, regissörer, finansiärer, tv-kanaler och regionala fonder, men det är öppet för alla. 

Syftet med seminariet är att informera om och diskutera läget för den svenska animationsindustrin idag för att gemensamt kunna förstärka den – både inom kvalitet, kvantitet och ambition. Vi hoppas även att tillfället tas i akt för att möta potentiella kollegor och lära sig mer om trender, initiativ och möjligheter för framtida samarbeten. Kanske upptäcker vi nya verktyg att använda i framtida produktioner.

Detta är sjätte året i rad som vi arrangerar animationsseminariet och efter avslutat program bjuder Goodbye Kansas på lite dryck i Filmhusets bar. Kom och mingla med animationssverige!

Datum: Tisdagen den 20 november kl. 13.00 - 17.45
Plats: Filmhuset, Borgvägen 1-3, Stockholm

Seminariet är kostnadsfritt, men föranmälan krävs. OSA fredag 16 november.


12.30 - 13.00 Ankomst och registrering.
13.00 - 13.10 Välkomna.
Ulrika Nisell & Dominic Chennaya (Kreativa Europa MEDIA) och Petter Lindblad (Snowcloud Films).
13.10 - 13.30 Svensk och europeisk animation - introduktion.
Uppdatering av stödstatistiken från Svenska Filminstitutet, nuvarande svenska långfilmer och tv-serier i produktion, introduktion av dagens program och alla talare.
13.30 - 14.40 Work in progress.
Långfilmen PELLE SVANSLÖS (Jon Nohrstedt, SF och Christian Ryltenius, Sluggerfilm), Moving Sweden-projekten STORA GALAXER ÄTER STJÄRNOR (Ann Lundberg, Anagram) och TOPP 3 (Simon Österhof, Soja), samt dokumentärfilmen FLEE (Charlotte Most, Most Film/Final Cut For Real).
14.40 - 14.50 European Animation Awards.
Information om årets upplaga och presentation av de svenska nomineringarna.
14.50 - 15.00 Trollywood Animation Festival.
Introduktion av festivalen och deras kommande talangutvecklingsworkshop för kortfilmare.


15.00 - 15.30 Kaffepaus

15.30 - 15.50 Analys av svensk animationsfilm.
Vilka filmer har producerats i Sverige, hur har de mottagits av recensenter (recensionsindex), publik (svensk box office) och internationellt (distribution/festival). Hur reser svenska långfilmer? Vilka utmaningar ser vi själva att vi har inom svensk animation? Hur ser plantskolorna ut för animationsfilm och kommer folk vidare från de korta, enkla filmerna? Petter Lindblad.
15.50 - 17.15 Våra grannländer analyserar svensk animation.
Antti Haikala (Anima Vitae/Finland), Pablo Jordi (Pikkukala/Finland), Frank Mosvold (Kool Productions/Norge) och tba (tba/Danmark) ger en bild av hur svensk animation ses på – och ger en introduktion till animationsindustrin i sina respektive länder.
17.15 - 17.25 Goodbye Kansas.
Animationsreel och information om vilka artister och funktioner de har i företaget, och söker just nu.
17.25 - 17.45 Samtal om hur vi kan förbättra animationsindustrin i Sverige
Antti Aikala/FI, Pablo Jordi/Fi, Frank Mosvold/NO, Linda Hambäck/SE, tba/SE, Jenny Gilbertsson/barnfilmskonsulent på SFI och Petter Lindblad pratar om fördelar och nackdelar inom svensk animation och vad vi skulle kunna förbättra.
18.00 - 19.00 Mingel, dryck och tilltugg.
I Filmhusets café. Dryck sponsrad av Goodbye Kansas.

Moderator
Petter Lindblad (Snowcloud Films och Sveriges representant i styrelsen av Cartoon)

Samarbetspartners och talare
Arrangörer: Kreativa Europa MEDIA Sverige och Snowcloud Films. Samarbetspartners: Goodbye Kansas och Kreativa Europa MEDIA Finland. Talare från Anagram, Soja, Most Film, SF Studios, Sluggerfilm, Goodbye Kansas, Anima Vitae, Pikkukala/Storfisk, Kool Productions, tba och Svenska Filminstitutet. Seminarielogo av Maria Avramova.

Programmet kan komma att justeras.