Hornstull dye it yourself (naturlig färgning)

Arrangör slow creations (Petra) och 2stickare
Tid 2018-03-17 10:0016:00
Plats 2 stickare, Högalidsgatan 52 A, Hornstull, Stockholm

Eventet stängt för nya bokningar

KURS I NATURLIG FÄRGNING

Få en inblick i naturlig färgning på en kurs med slow creations (Petra), kreatör, färgare och fotograf. Detta är en ny typ av slow creations-kurs som har premiär hos 2stickare i vår!

Tillsammans förvandlar vi "skräp" som överblivna lökskal, rödkål, blåbär, blomrester och rostiga spikar till skatter i form av färg på tyg. Vi kommer även att  kunna färga med klassiska färgämnen som indigo. Det vi färgar får du köpa till självkostnadspris (tygkasse i ekobomull, ca 50 kr).

Nu börjar många färga naturligt igen. I naturlig färgning kan intresset för hållbarhet, mode, konst, design och aktivism förenas.

Välkommen att experimentera på provbitar och en tygkasse i ekobomull. Resultaten blir oväntade och unika. Kursen i naturlig färgning hålls hos 2stickare, Högalidsgatan 52 A, Hornstull (
http://2stickare.blogspot.se/).


Tid: lördagen 17 mars kl 10.00-16.00 Fika ingår, medtag egen lunch, micro finns.

Max 14 deltagare, bindande anmälan senast 15 mars. 600 kr för vuxna, 300 kr för barn ålder 7-18 år.

Före 1850-talet var alla garner och tyger färgade på naturligt sätt – med växter, jordpigment och även djur som koschenill-lusen och en för oss idag nästan ofattbar kunskap om hur dessa naturliga ämnen kan färga textil på ett sätt som inte skadar naturen. Att vara textilfärgare var i flera tusen år ett ofta manligt yrke med hög status. När de syntetiska textilfärgerna kom på 1800-talet gick mycket av kunskapen förlorad på många håll. Nu försöker vi återta kunskapen och utforskar hur vi kan färga på ett mer hållbart sätt.

På kursen fokuserar vi på vad du kan använda från ditt kök, trädgården, naturen omkring oss och stadsmiljön. Genom att sakta ner, stanna upp och lägga märke till vad vi har omkring oss, blir vi medvetna om möjligheterna vi omges av till att skapa färg på textil.

Att färga naturligt är att göra rum för långsamma, oförutsägbara processer som speglar livet självt.

Petra inbjuder på sina kurser till samtal, fika och möjlighet att med minsta möjliga miljöpåverkan skapa färger på tyger, inspireras och utbyta erfarenheter. Förutom att färga naturligt gör Petra kläder och är aktiv inom foto. 


Varmt välkomna! 

Frågor? petrasthlm@hotmail.com, 073-615 33 59.

Vem är slow creations? Det är Petras artistnamn och hon gick sommaren 2014 Sveriges första universitetskurs i naturlig experimentell färgning på Högskolan för design och konsthantverk. Hon är medlem i Stockholms läns hemslöjdsförening. Hon är också teammedlem i ReFashionReFood och har hållit workshops sedan 2015 i Stockholm, Borås och Berlin. 

ReFashionReFood är ett internationellt DIY (Do-It-Yourself)-nätverk av designers, konstnärer, forskare, studenter och aktivister, som jobbar kreativt på gräsrotsnivå för att ställa om från ohållbar, snabb masskonsumtion av mode och skräpmat till autentiska kläd- och matkulturer med förankring i livskvalitet och identitet. ReFashionReFood arrangerar återkommande bl a ReThink-festivalen i Berlin.

Titta gärna in på
https://www.instagram.com/slowcreations/