London Mysteries Workshop 2010

Arrangör Ann Ljungberg Författarcoach
Tid 2010-03-22 09:002010-03-26 17:00
Plats London.

Eventet stängt för nya bokningar

London Mysteries Workshop 2010 Lärare Hans-Olov Öberg

(kursen hålls på svenska) - en introduktion

Kan man verkligen lära sig att skriva deckare? Svaret är: självfallet! Finns det någon kurs som kan garantera försäljningsframgångar och ett självförsörjande författarliv? Nix. Lika litet som Handelshögskolan garanterat gör dig till VD för ett börsbolag, trots att den ger dig hyggliga förutsättningar för att bli det. Vår poäng är: med LMW-10 får du alla verktyg du behöver för att därefter, med tillsättande av lämpliga mängder blod, svett och tårar, skriva en roman som är bättre än 95% av allting som kommer till förlagen. De resterande fem procenten handlar om talang. Men den har du ju - eller hur?

Med andra ord: vi lovar att du efter genomgången kurs kommer att veta vad du skall göra och hur du skall göra, för att uppfylla dina deckarförfattarambitioner. Sedan blir det din uppgift att realisera drömmarna.

Hur gör vi?

Några grundläggande saker först:

a.. Vi jobbar med relativt små grupper, maximalt åtta elever och helst färre. Alla syns. Väldigt. Väl. Och det är roligt.

b.. Tempot är högt. Vi går igenom cirka en miljard korta, intensiva uppgifter under vår tid tillsammans. Lunchuppgifter och kvällsuppgifter är legio. Vi utnyttjar alltid omkringliggande miljöer och personliga erfarenheter till max.

c.. Du får alla chanser i världen att ta för dig och visa upp din fantasi och din formuleringsförmåga

d.. Du får nästan ingen chans alls att drabbas av skrivkramp och dåligt idéflöde.

e.. Vi håller en vänlig och konstruktiv ton under hela kursen. Både mellan kursdeltagare och magistern och kursdeltagarna emellan. Vi vet att många kurser leds av personer som använder deltagare som trampolin för sitt eget självförtroende. Så icke vi. Ingenting är fel, men ingenting är heller så rätt att det inte går att utveckla.

f.. Du lär dig både av magistern och av hur de andra kursdeltagarna löser sina uppgifter.

g.. Vi skriver i den form som passar oss bäst. Om du tänker och skapar lättast med penna och papper - gör det. Om du föredrar datorn, använd den.

Vilka är verktygen?

Under veckan tillsammans går vi igenom en myriad olika aspekter på författandet:

a.. Vi utgår från diskussioner om författarton, språk, styrka i berättelsen, olika typer av spänningsromaner och vad som passar var.

b.. Anslag och inledning - hur blir det bra? Prolog eller ej?

c.. Kryddor - för och emot "skurkpresens" med mera.

d.. Berättarperspektiv - hur väljer jag? Kan man blanda?

e.. Hur skapas närvaro i texten? Att skriva för alla sinnen.

f.. Gestaltning: hur vi visar läsaren vad vi menar i stället för att bara meddela det.

g.. Dialog och vad den säger om personerna.

h.. Metaforer eller ej?

i.. Personbeskrivningar & Persongallerier

j.. Jaktscener - hur man höjer spänningen och tempot

k.. Sexscener - det svåraste som finns? Ett nödvändigt ont? Kul?

l.. Miljöer på olika sätt. Detaljnivå och språkkänsla i beskrivningarna

m.. Intrigstruktur - en heldag med studier av olika författares grepp i berömda och väl säljande romaner. Brukar vara den mest uppskattade programpunkten!!

Detta är förstås bara exempel. Men minns att varje punkt lätt kan fylla en veckas, eller ett års skrivarbete för den som vill behärska "allt".

Förkunskaper?

a.. Inför kursen får du en lista på ett gäng romaner som bör vara lästa innan kursen börjar - detta eftersom vi diskuterar nyliga bästsäljare och några av klassikerna flitigt under vårt gemensamma arbete. Vad skulle Agatha Christie gjort här? Hur skulle Jens Lapidus eller Åsa Larsson formulerat detta?

b.. Du bör ha en uppfattning om vad du vill/önskar/drömmer om med ditt blivande författarskap.

c.. Djävlar anamma, sinne för humor, skrivlust och uthållighet i barlivet förutsätts.

Vad har tidigare deltagare tyckt?

Inte för att man skall skryta. Men den enda aspekt som inte har fått 5 poäng av 5 av samtliga deltagare de senaste två åren var tempot som av en deltagare (som återvände året därpå och då gav kursen högsta betyg ur alla vinklar) upplevdes som litet högt. Det är vi litet stolta över, faktiskt!

Finns någon fler bonus?

Att delta i en kurs med förläggare/författare/redaktörer i kursledningen innebär också enorma möjligheter för personlig, målinriktad, strategisk feedback. Som regel avslutar vi kursen med att varje kursdeltagare får en halvtimmes personlig coachning baserad på vad som gjorts och tyckts under kursen. Idén är att detta skall tjäna som en personlig strategi för det kommande (eller pågående) romanarbetet.

Resa och boende tillkommer, det ordnar deltagaren på egen hand. Om du har frågor om kursen - kontakta Ann Ljungberg, tel 08-559 24 766 eller ann (@) ordenrunt.se